Vizualna umetnost

06. 02. 2019 - 05. 03. 2019

Galerija DobraVaga

umetnica na mesec

Veronika Hozjan: SREČA V NESREČI

Mlado slikarko pri ustvarjanju zanima iskanje smiselnih, vendar enostavnih rešitev, ki še vedno delujejo dovolj pripovedno, da jih ne moremo zajeti v čisto abstrakcijo. Tako je v njenem delu slika zelo povezana z naslovom. Nanaša se sama nase, v njej se oblike poigravajo med seboj in rastejo ter stojijo popolnoma zase; ne nagovarjajo gledalca, ampak je gledalec tisti, ki se mora podvreči njihovemu vplivu. Avtorica skozi umetnost filtrira svoje vsakdanje življenje, a nikoli noče biti dobesedna in pokazati s prstom na ljudi, probleme ter dogodke, temveč se vedno smuka okoli svojih lastnih epizod, metafor in sanjarjenj.

Veronika Hozjan (1994) je študentka 2. letnika magistrskega programa slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). V študijskem letu 2014/2015 se je v sklopu programa Erasmus+ udeležila izmenjave na Akademiji za likovno umetnost v Gdansku na Poljskem, septembra 2015 pa je diplomirala iz slikarstva na ALUO. V njeni umetniški praksi jo zanimajo teme, kot so telo, meje med realnimi in virtualnimi prostori ter kognitivno dojemanje videnega. To raziskuje skozi slikarsko prakso, instalacijo in animacijo. Razstavljala je na več skupinskih razstavah: Illuminare v Galeriji Media Nox v Mariboru (2016), Razstava študentov UL ALUO na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani (2017), Community Kit v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani (2017), Abstrakcija je na koncu tvoje cone udobja, razstava ALUO, Equrna, Ljubljana (2018), Fin-de-siècle #II, Layerjeva hiša, Kranj (2018), AIR4 [100 artists] [100 artworks], Ravnikar Gallery Space, Ljubljana (2018). Sodelovala je tudi na 14. mednarodnem festivalu animacije Animateka v Ljubljani (2017) ter imela dve samostojni razstavi: Medoba v Galeriji Tir v Novi Gorici (2016) in Duuuh v Mladinskem klubu C.M.A.K. v Cerknem (2017).

Za uvod v razstavo se bomo 6. 2. ob 18:00 srečali Z umetnico osebno. Vabljeni, da se pridružite pogovoru, ki ga bo vodila Ajda Ana Kocutar.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…