Razstava

12. 03. 2018 - 31. 03. 2018

Kamera

Valerie Wolf Gang: RESNIČNOSTNI ŠOV: PROJEKT VIVARIJ

cikel samostojnih razstav

Režiserka in videastka Valerie Wolf Gang z instalacijo ponuja alternativo popreprostenim, komercialnim, ponižujočim in neinteligentnim TV vsebinam, ki jih srečujemo dnevno.

Gledalec je vabljen pred TV sprejemnik, ki ponuja mirno, zabavno in sproščujočo alternativo današnjim TV vsebinam, polnim brezsramnih oglaševalskih kampanj in popreprostenih programov. Znotraj posameznega ekrana se namesto tekmovalcev resničnostnih šovov tokrat skrivajo rastline, ki tvorijo miniaturno pokrajino, ki gledalca v naslanjaču sprošča in prinaša pravi košček narave v udobje domače dnevne sobe ali razstavnega prostora.

Umetnica skupek živih organizmov obravnava kot video posnetek, v katerem išče kompozicije, barve, teksture in posledično občutke. Zelo počasen posnetek, ki živi znotraj TV ekrana, spremlja tudi zvočna slika, ki oriše unikatno zgodbo, ki posameznega gledalca premakne v humoren, sproščen, a kritičen svet umetničine ustvarjalnosti. Po koncu razstave bosta dve instalaciji naprodaj, s čimer lahko postaneta del zbirke odkupne družbe, umetniško delo pa lahko spremeni svet izven razstavnih prostorov s finančno podporo dobrodelni organizaciji, ki dnevno pomaga najšibkejšim članom naše družbe.

Valerie Wolf Gang (1990) je leta 2015 magistrirala iz Filma in sodobnih umetniških praks na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, tekom študija pa se je izpopolnjevala tako na Češkem (Filmová a televizní fakulta akademie múzických umění v Praze – FAMU) kot tudi na Portugalskem (Escola Superior de Artes e Design de Caldas Da Rainha – ESAD). Za seboj ima umetniške rezidence v ZDA, Singapurju, Avstriji, Srbiji, na Nizozemskem, Kitajskem ipd. Svoje delo je predstavljala na večjih skupinskih in samostojnih razstavah v tujini ter doma, zanj pa je prejela tudi številne nominacije in nagrade.

Svoje na prvi pogled humorne instalacije nadgrajuje z eksplicitno in izostreno družbeno kritiko našega časa in dogajanja. Večplasten intermedijski jezik, ki ga je umetnica skozi leta ustvarjanja izoblikovala, služi ne samo kot opomin vsakdanjemu kritičnemu mišljenju, temveč prostor “visoke umetnosti” spreminja v distopično okolje, ki se sodobni družbi približuje/oddaljuje s posameznikovo izkušnjo. Trenutno deluje v Ljubljani in predava na Univerzi v Novi Gorici ter vodi delavnice filmske vzgoje in sodobnih umetniških praks v sodelovanju z različnimi neodvisnimi organizacijami doma ter v tujini.

Cikel samostojnih razstav je niz razstavnih projektov v zgornjem preddverju Kina Šiška, ki ga vsako leto pripravlja kurator ali kuratorka mlajše generacije.

Kuratorka: Tia Čiček.
Organizacija: Kino Šiška.
Produkcija: Kino Šiška in UV Arthouse.
Tehnična podpora: Urša Bonelli Potokar.

Predvaja se…