Vizualna umetnost

09. 11. 2015 - 26. 11. 2015

V. BIENALE NEODVISNIH

V novembru bo Kino Šiška zavzela V. edicija Bienala slovenske neodvisne ilustracije. Bienale neodvisnih tudi tokrat gosti več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. Poleg pregledne razstave bodo po Ljubljani na ogled samostojni avtorski projekti. V sklopu otvoritvenih dogodkov se bo v Kinu Šiška 9.11. odvil tudi Design Breakfast, serija pogovorov

V novembru bo Kino Šiška zavzela V. edicija Bienala slovenske neodvisne ilustracije.

Bienale neodvisnih tudi tokrat gosti več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov, ki ustvarjajo na mejah različnih praks. Poleg pregledne razstave bodo po Ljubljani na ogled samostojni avtorski projekti.

V sklopu otvoritvenih dogodkov se bo v Kinu Šiška 9.11. odvil tudi Design Breakfast, serija pogovorov pod naslovom 15 min slave in razstava finske vizualne poezije, v nadaljevanju Bienala neodvisnih pa Kino Šiška gosti še 2 spremljevalni delavnici.

Bienale neodvisnih je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste rabe sodobne ilustracije, podpira direktno avtorstvo in promovira avtorje same, soustvarja vizualno kulturo na slovenskem področju in se želi povezovati navznoter in navzven. Neodvisna platforma (vzpostavljena leta 2007) je vzniknila iz potrebe po redefiniciji pojma ilustracije, saj so jo sodobne ustvarjalne prakse že davno presegle, neodzivnost stroke pa je celo generacijo mladih ustvarjalcev potisnila na rob umetniških praks.

V šestih letih delovanja smo bili priča razmahu ilustrativnega ustvarjanja in priznanju, da obstaja v eksperimentalnih praksah ilustracije vir nenadomestljive hudomušne svobode intermedijskega izražanja. Bienale iz edicije v edicijo predstavlja svežo mešanico avtorjev specifičnih estetskih in vsebinskih nabojev in ostaja predvsem poklon avtorjem, ki jih kljub težkim pogojem dela na področju kulture in vizualnih praks žene naprej navdušenje, radovednost, domišljija, svežina, avtorska svoboda in neodvisnost kot bistven pogoj njihove ustvarjalnosti in življenjskega stila.

Izbrani avtorji bienala: 

Bratislav Milenkovic, Bruno Tolic in Ugruv Smek – KREKHAUS, Edvin Dobrilovič, Ema Ema Ema, Eva Mlinar, Jaka Vatovec, Janez Plešnar, Kristijan Dolenc Rojko, LEALUDVIK – Matjaž Komel-Ludvik in Lea Jelenko), Marko Gavez, Miha Perne, Miron Milić, Nana Homovec, Nastja Mezek, Nataša Berk, Nejc Franetič “Deso”, Nika Rupnik, Nina Mršnik, Sai Pan, Simon Jugovic Fink, Stella Ivšek, Tatiana Kocmur.

Vabimo vas, da se nam pridružite in odkrijete, kaj vse sodobna ilustracija je, in kaj vse bi lahko bila.

Za podrobnosti in novosti spremljajte spletno stran in FB Bienala neodvisnih. FB dogodek>

Organizacija: Tretaroka in Kino Šiška.

09.11. 2015 do 26.11., otvoritev 09.11. ob 20:00, Kamera, Komuna

Predvaja se…