Film

25. 02. 2019

dvorana Katedrala

UNKNOWN FIELDS: ZGODBE S TEMNE STRANI MESTA (2013)

slovenska premiera projekcije in performansa (54 min)

Unknown Fields Division je nomadski oblikovalski raziskovalni studio pod vodstvom Liama Younga in Kate Davies, ki vse od leta 2008 organizirata odprave v težko dostopne kraje, na videz tuje našemu življenju, a hkrati povezane z njim na nepričakovane, zapletene načine. Skupaj z ekipo raziskovalcev, umetnikov in drugih zbirata podatke ter dokumentarni material, ki ga pozneje uporabljata za ustvarjanje hipotetičnih zgodb o naši bližnji prihodnosti.

Unknown Fields Division je nomadski oblikovalski studio, ki organizira odprave v sence sodobnih mest, v želji, da bi odkrili alternativne svetove, tuje pokrajine, industrijske ekologije in negotove divjine, ki so rezultat in posledica lakomnosti razvitega sveta. Te dislocirane pokrajine – ikonične in prezrte, izkopane, obsevane in nedotaknjene – so z našim vsakdanjim življenjem povezane na presenetljive in zapletene načine. Vpletene so v globalne sisteme, ki tvorijo ogromno mrežo težko oprijemljivih niti. Te se prepletajo z vsem, kar nas obkroža, in po celem planetu povezujejo vsakdanje z izjemnim.

Člani Unknown Fields Division iz svojega ekspedicijskega dela izdelujejo provokativne predmete in filme, skozi katere raziskujejo razpršene pripovedi, ki se združijo v podobo sodobnega mesta. Njihovi filmi vključujejo dokumentarno snemanje, animacijo in infografije, ki jih spremlja sočasen komentar in predavanja sodelavcev kolektiva.

Unknown Fields Division, ki ga vodita njegova soustanovitelja Kate Davies in Liam Young, v svoje odprave vključuje mala podjetja, kot je DJI, vodilno podjetje na trgu preprostih dronov in sistemov za zračno fotografijo, ter tudi reportažne fotografe, pisatelje, oblikovalce, filmske ustvarjalce ter vizualne in medijske umetnike.

S svojimi odpravami so začeli leta 2008 z izletom po sledeh Darvinove odprave na Galapaške otoke in Južno Ameriko, kjer so odkrili »dragoceno in krhko divjino na robu propada, ekologijo v krizi z brazgotinami, ki so bile posledica pogoltne turistične ekonomije«, v katero so posegli s projektom »obogatene ekologije«. Naslednje potovanje jih je vodilo do severnega tečajnika (zima 2009), kamor so romali, da bi obiskali ledenike preden se stopijo, in prelivali solze pod električnim nebom severnega sija. Toda tudi ta odprava ni bila le priložnost za kontemplacijo in dokumentacijo »poslednje divjine« Severnega morja, temveč tudi za razvoj nekaterih nenavadno nepovezanih projektov, ki se osredotočajo na materializacijo nematerialnih digitalnih podatkov (Data Fossils Tobiasa Jewsona) in na gradnjo Interneta kot artefakta, kot superračunalniški podatkovni center (Scatterbrain: A Cautionary Tale Jacka Selfa).

V naslednjih letih so organizirali izlete na Zahodno Avstralsko planoto (2010), v černobilsko območje izključenosti in Bajkonurski kozmodrom (2011), na oddaljeno Severno Aljasko (2011); odšli so na izvidniško odpravo, da bi zabeležili serijo srečanj z nezemljani na mejah ZDA, ki se je zaključila na festivalu Burning Man v Nevadski puščavi Black Rock (2012); odpravili so se na Madagaskar, da bi katalogizirali medsebojne vplive ekonomije in ekologije ter sledili sencam lakomnosti sveta na pokrajini tega visoko cenjenega otoka (2013); na krovu orjaške kontejnerske ladje so potovali v proizvodno jedro južne Kitajske (2014); obiskali rudnike litija v Boliviji in puščavo Atacama, kjer so raziskovali infrastrukturo v zakulisju naše električne prihodnosti (2015).

Vsako od teh potovanj je ponujalo priložnosti za raznolike vizionarske projekte, ki bodo prikazani v projekciji/performansu.

Več o Unknown Fields in njegovih ustanoviteljih lahko najdete tukaj.

Sodelovanje med Aksiomo in Kinom Šiška, je vodilo do razvoja rednega cikla dogodkov z naslovom Akcija!, ki ustvarja boljše zavedanje ljudi o temah, ki so blizu Aksiominemu programu. Več: https://aksioma.org/akcija/index_slo.html

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si. Projekcija in performans sta v angleščini s slovenskimi podnapisi.

Produkcija: Aksioma in Kino Šiška.

Predvaja se…