Film

06. 10. 2015 - 06. 10. 2015

JOSEF DABERING: DVOJNI PROGRAM

Društvo Igorja Zabela, Center in Galerija P74 ter Kino Šiška vas vabimo na dva dogodka v enem večeru s priznanim avstrijskim umetnikom in filmskim ustvarjalcem Josefom Dabernigom. V Ljubljani bo predstavil svoje najnovejše kratke filme in predaval. torek, 6. oktober 2015, ob 18.00, Kino Šiška, Katedrala Predavanje s priznanim avstrijskim umetnikom in filmskim ustvarjalcem Josefom

Društvo Igorja Zabela, Center in Galerija P74 ter Kino Šiška vas vabimo na dva dogodka v enem večeru s priznanim avstrijskim umetnikom in filmskim ustvarjalcem Josefom Dabernigom. V Ljubljani bo predstavil svoje najnovejše kratke filme in predaval.

torek, 6. oktober 2015, ob 18.00, Kino Šiška, Katedrala
P
redavanje s priznanim avstrijskim umetnikom in filmskim ustvarjalcem Josefom Dabernigom

»Stadioni, hotelski interjerji, jedilni vagon na vlaku, bazeni, kazino, telovadnica, urbana zmešnjava na obrobju mesta, avtocestni mostovi z rečnim obrežjem v ozadju ali odljudna in klavstrofobična skalnata jama na poti v odročno gorsko kočo. V mojih filmih arhitektura in pokrajina uokvirjata večinoma enostavna dejanja, ki jih izvaja skupina prijateljev in sorodnikov. Ob zbirki teh prizorišč se postavlja vprašanje, ali gre pri konstrukciji podobe, povezani z njimi, za okvir zgodbe ali za material, ki je konstitutiven za naracijo samo.

Med prikazovanjem posnetkov lokacij in fotografij iz filma bi se rad osredotočil na ikonografsko razsežnost podob: koliko forma, povezana z mrežo, souprizori vsebino v enem kadru in koliko lahko mrežna sekvenca podob ustvari lastno naracijo, ki je reprezentativna za mojo idejo pripovedovanja zgodb.«

Pred predavanjem bo prikazan Dabernigov najnovejši film Zlaté Piesky Rocket Launch (2015, 10 min.); njegovemu predavanju bo sledilo še predavanje teoretičarke arhitekture in umetnosti Sonje Leboš: Trdna nematerialnost se ne stopi o tem, kako umetnost in arhitektura organizirata naš (ne)materialni svet oziroma svetove.
Obe predavanji bosta potekali v angleščini in sta del programa Društva Igorja Zabela Arhitektura ≠ Umetnost.

Otvoritev razstave: torek, 6. oktober 2015, ob 20.00
Center in Galerija P74
Josef Dabernig: Nema družba

Na razstavi bosta prikazana Dabernigova nova filma: River Plate (2013, 16 min.) in Hypercrisis (2011, 17 min.). Slednji je bil nominiran za evropsko filmsko nagrado na Beneškem filmskem festivalu leta 2011.

Josef Dabernig je vizualni umetnik in filmar. Diplomiral je iz kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti na Dunaju leta 1981, a je kasneje svojo umetniško prakso razširil na druge medije: film, fotografijo, tekst in vprašanja arhitekturnega prikaza. Dabernig je zasnoval arhitekturo za razstavo Igorja Zabela Individualni sistemi na 50. beneškem bienalu leta 2003. Sodeloval je na Manifesti v Ljubljani in Sankt Peterburgu (2000 in 2014), na beneškem bienalu (2001 in 2003) in na bienalu v Gwangjuju (2012). Njegovi kratki filmi so bili prikazani na filmskih festivalih v Benetkah, Rotterdamu, Gradcu, Torontu, idr. Njegove samostojne razstave pa vključujejo mumok in MAK na Dunaju, MOCAK v Krakovu, Kunsthaus in Neue Galerie v Gradcu ter ljubljansko Galerijo P74.
Dabernig je častni član Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo. Živi na Dunaju.

————————
Organizacija: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo; Center in Galerija P74; Kino Šiška
Podpora: Avstrijski kulturni forum, ERSTE sklad; Mestna občina Ljubljana; Ministrstvo za kulturo RS

Fotografija: Josef Dabernig, Hypercrisis, 2011, still from Super 16 footage / izsek iz 16 mm filma

Predvaja se…