Glasba

22. 11. 2018

Komuna

TSAR B

+ Zagami Jericho

Glasba belgijske mladenke Tsar B, ki med vzornice šteje Grimes, FKA twigs, Rihanno in Banks, se od izdaje viralnega prvega singla “Escalate” bliskovito širi med ljubitelji sodobnega, z R&B-jem obarvanega elektronskega popa. Samo en mesec po izdaji nestrpno pričakovanega prvega albuma se bo “ekstaza za čutila”, kot jo opisujejo kritiki, že ustavila v Šiški. Pred njo nam bo enega najbolj svežih zvočnih izrazov ta hip predstavila češka synthwave pobalinka Zagami Jericho.

Ne le, da je s svojim prvim, zdaj slabi dve leti starim singlom “Escalate” Justine Bourgeus oziroma Tsar B opozorila nase – ne, z njim je suvereno ugrabila pozornost glasbene industrije, od takrat pa je ni več spustila iz rok. Po stopinjah FKA twigs, Sevdalize in Alme s spevnim elektronskim odvodom nosi zastavo progresivnega evropskega R&B-ja, a z njej lastnim poudarkom na DIY etiki od domačega studia do prizorišč za videospote, ki jih izbere sama, in na mestoma že prav srhljivo temačni liriki.

S svojim jasnim glasom in odličnimi komadi je še pred izdajo plošče omrežila medije, kot so NME, Drowned in Sound, Noisey, Billboard, BBC Radio 1, The Fader in i-D Magazine, za svojo pa so jo vzeli tudi profesionalni plesalci po celem svetu. Posnetek plesne točke na “Escalate”, pod katero se je podpisal priznani koreograf Alexander Chung, je namreč eksplodiral in z več kot 22 milijoni ogledov njeno ime zanesel na plesišča po celem svetu.

Le dober mesec po izdaji težko pričakovanega prvenca The Games I Played se bo obetavna glasbenica ustavila tudi v Šiški. Glede na to, da z eno nogo že stopa tudi proti ZDA, si jo velja privoščiti v živo, dokler je to še lahko v klubski intimi in ne na stadionskem spektaklu. Čas se izteka.

Večer bomo začeli z nastopom vzhajajoče praške glasbenice Zagami Jericho, ki kljub rosnim 19 letom svoj izraz gradi na synthwave estetiki po vzoru Perturbatorja in Carpenterja Bruta s pridihom japonske neobičajnosti. Z neustrašnimi koncerti ter produkcijskimi in vokalnimi veščinami je obveljala za najbolj obetavno češko izvajalko po izboru projekta Czeching, med drugim pa nastopila tudi na uglednih festivalih, kot so Eurosonic Noorderslag, Pohoda in Colours of Ostrava.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…