Glasba

20. 10. 2018

Katedrala

THE SONICS

+ The Glücks

Legende garažnega rokenrola The Sonics, zasedba, ki se je s prelomno umazanim, ostrim rockom vpisala v zgodovino kot eden prvih punk bendov in nezgrešljiv vpliv na nešteto glasbenih generacij – od Brucea Springsteena in Nirvane do The White Stripes ter Japandroids – prvič v Sloveniji!

Pisalo se je leto 1964, ko je skozi sladkobne, vznesene melodije takratnega rokenrola neusmiljeno zarezal “The Witch”, prvi single ameriške peterice The Sonics, in za vedno spremenil glasbeno zgodovino. Skladba, osnovana v všečno umazanem zvoku, je bila namreč bolj intenzivna, divja in težja od česarkoli slišanega do tedaj. S prvencem Here Are The Sonics in njegovim naslednikom Boom so se Sonicsi tako uveljavili kot praočetje punka, ki so imeli izjemen vpliv na razcvet tega žanra v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, pa tudi na poznejše generacije glasbenikov. Med idole jih tako štejejo Mudhoney, The White Stripes, Bruce Springsteen, The Cramps, Japandroids, The Hives, The Fall, Eagles of Death Metal in seveda NirvanaKurt Cobain je trdo udrihanje njihovega bobnarja razglasil celo za njemu najljubši zvok bobnov.

Po več letih premora in kadrovskih menjavah so se Sonicsi leta 2007 spet združili in začeli s koncertiranjem, leta 2015 pa izdali prvo ploščo po več kot 40 let. Dobro sprejeti album This Is The Sonics je potrdil, da so Sonicsi bend z ne le izjemno zapuščino, temveč tudi bend, pri katerem ustvarjalna žilica še kako utripa. In seveda bend, ki bi ga moral vsak pravoverni ljubitelj žmohtnega kitarskega zvoka slišati v živo vsaj enkrat v življenju. Oktobra!

Člana divjega belgijskega dvojca The Glücks, novodobna Bonnie in Clyde garažnega punka, sta skupno točko našla v nezadovoljstvu nad dolgočasnim vsakdanom v njunem mestecu. Odrešitev sta poiskala v hrupnem trikotniku, ki ga tvorijo bendi The Cramps, The Stooges in Thee Oh Sees, od takrat pa drvita dalje, udrihajoča po bobnih, trgajoča strune in kričeča v mikrofon. Njuna besno nažigaška druga plošča Run Amok je izšla marca.

After: https://www.facebook.com/events/312383139346002/

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…