Delavnice

19. 11. 2021 - 21. 11. 2021

dvorana Komuna

Tadej Droljc: Laserski grafiti

Delavnica

Na delavnici se bomo naučili, kako programirati in uporabljati laserski projektor. Fokus bo na DIY pristopu, ki bazira na nadzorovanju laserja z avdio signali, ter uporabi za namene svetlobnega grafitiranja ali umetniških intervencij na prostem. Te boste lahko preizkusili tudi sami, in na javne površine projecirali izdelke. 

V teoretskem delu delavnice se bomo najprej seznanili z laserskimi praksami na prostem (od umetniških instalacij in aktivističnih grafitov do mappinga in premičnih zaslonov) ter različnimi (tako hardverskimi kot softverskimi) pristopi s poudarkom na brezplačnih in odprtokodnih rešitvah. Sledili bosta predstavitvi opreme za kontroliranje laserja z avdio signali in aplikacije BeamShaper, ki je bila  izdelana posebej za potrebe delavnice v programskem okolju Max. BeamShaper omogoča prikazovanje in procesiranje vektorskih grafik (tekst, logotipi ipd.) ter prostoročnih risb. Ker temelji na risanju z avdio signali, lahko vse, kar vidimo, tudi slišimo.

Praktični del bo obsegal programiranje laserja, pripravo materiala v programih BeamShaper in Inkscape ter prikaz na laserskem projektorju. V BeamShaperju bomo izdelali različne module za oblikovanje in procesiranje vizualnega materiala glede na vaše želje, končne izdelke pa v gverilski akciji s kombijem in laserji projicirali na javne površine.

Več o mentorju delavnic: https://www.tadej-droljc.org/about-me/

  • Kdaj: 19.–21. november; 17:30–20:00
  • Kje: Kino Šiška (Komuna)
  • Prijave: delavnica@ljudmila.org
  • Rok prijave: 16.11.2021
  • Kaj potrebujete: Računalnik, slušalke, program Inkscape (opensource) ter Max (free trial) aplikacijo BeamShaper prejmete na delavnici in jo lahko prosto uporabljate tudi po koncu.

Obvezno izpolnjevanje pogoja PCT. 

Delavnica je brezplačna, število mest je omejeno!

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.
Koproducent: Kino Šiška
Delavnico so podprli: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana & EASTN-DC.

PCT POGOJI
Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo. Ob predložitvi katerega od navedenih dokazil je potrebno izkazati tudi veljaven osebni dokument.

Predvaja se…