Glasba

16. 10. 2014

SWANS (ZDA), Pharmakon (ZDA)

Po treh letih se v Kino Šiška vračajo gromoglasni SWANS z novim albumom To Be Kind, ki bo 13.maja izšel pri založbi Mute. Uvod v edinstveno koncertno izkušnjo bo naredila prodorna newyorška noise performerka Margaret Chardiet aka Pharmakon, ki izdaja pod okriljem agilne newyorške založbe Sacred Bones. Grom in strela! Zasedba Swans, na čelu katere stoji

Po treh letih se v Kino Šiška vračajo gromoglasni SWANS z novim albumom To Be Kind, ki bo 13.maja izšel pri založbi Mute. Uvod v edinstveno koncertno izkušnjo bo naredila prodorna newyorška noise performerka Margaret Chardiet aka Pharmakon, ki izdaja pod okriljem agilne newyorške založbe Sacred Bones. Grom in strela!

Zasedba Swans, na čelu katere stoji Michael Gira, je nastala leta 1982 in se po razpadu leta 1997 ponovno vrnila s kritiško dobro sprejetima albumoma My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky (2010) in The Seer (2012). »Ne morem vam povedati, kako vesel in vznemirjen sem, da spet sodelujem z Michaelom. Koncerti, ki jih je od ponovne vzpostavitve zasedbe odigral s Swansi, so povsem izjemni in do zdaj nisem doživel ali slišal še nič podobnega.«, navdušenja nad vrnitvijo ne skriva Daniel Miller, ustanovitelj založbe Mute, ki je od leta 2010 založnik zasedbe Swans, podznamka iste založbe Product Inc pa je leta 1987 izdala klasiko Children Of God.

Pred kratkim so Swans v sestavi Michael Gira, Norman Westberg, Christoph Hahn, Phil Puelo, Thor Harris in Christopher Pravdica, končali svoj novi album, ki bo izšel 13. maja in bo, kot je zaupal Gira, na voljo v različnih izdajah – kot trojni vinilni album, dvojni CD in deluxe izdaja 2XCD, ki bo vsebovala tudi koncertni DVD, ter tudi v digitalni obliki. Album je Gira produciral sam, posnel pa ga je John Congleton v studiu Sonic Ranch. Velik del materialov za To Be Kind je nastal na koncertih turnej v letih 2013 in 2014, nekaj izdelkov pa so Swans pričarali tudi v studijskem okolju. “Snemanje in celoten proces nastajanja albuma so prijazno in morda tudi nekoliko naduto financirali naši podporniki pod pokroviteljstvom založbe younggodrecords.com, in sicer s pomočjo posebnega ročno izdelanega dvojnega koncertnega albuma Not Here / Not Now. Več podrobnosti najdete na http://bit.ly/1igMi70. Posebni gostje na tem albumu vključujejo (poleg mnogih drugih): Little Annie (Annie je z mano odpela duet za skladbo Some Things We Do, godala za isto skladbo pa je z navdušenjem aranžirala in odigrala Julia Kent); St. Vincent  (Annie Clark je za album odpela številne vokalne linije); Cold Specks (Al je za skladbo “Bring the Sun” prispevala številne vokalne linije); Bill Rieflin (častni član Swansov Bill je odigral preveč instrumentov, da bi jih lahko našteli, med drugim dodatne bobne, sintetizatorje, klavir, električno kitaro in druge. Redno sodeluje z zasedbama  Swans in Angels of Light, trenutno pa je član benda King Crimson) …” o albumu velikodušno pove Michael.

Predvaja se…