Glasba

24. 05. 2017

dvorana Komuna

SUUNS

+ Haiku Garden

Psihedelično potovanje po zamotanem svetu krautrock gruvanja in industrijske elektronike bo v naše kraje že tretjič privedlo kanadske eksperimentalneže Suuns. Tokrat se veselimo predstavitve njihovega najnovejšega izdelka, lanskega albuma Hold/Still, na katerem se še bolj ambiciozno spogledujejo s plesnim razpoloženjem. Podprli jih bodo domači shoegazerji Haiku Garden, katerih dober glas je segel celo do znamenitega radia KEXP v Seattlu.

Varovanci založbe Secretly Canadian Suuns tudi na tretjem albumu Hold/Still ostajajo mojstri zlaganja in zankanja na prvi posluh preprostih zvokov v vrtoglave neopsihedelične odprave, v primerjavi s predhodnikoma Zeroes QC (2010) in Images Du Futur (2012) pa so krenili še korak dlje od popoidne lahkotnosti, ki jih je zaznamovala na začetku glasbene poti. Ostri kitarski rezi, napet elektronski utrip in skrbno ukrojen vokal se ob odmevih Liars ali poznejših The Notwist prelivajo v opojno mešanico, ki poslušalcu ne da miru in mu leze vedno globlje pod kožo.

Ne glede na to, kam zapelje svojo sonično izkušnjo, pa kanadsko četverico tudi pod taktirko z grammyjem nagrajenega producenta Johna Congletona (St. Vincent, The War on Drugs, Sleater-Kinney) ne zanese od tistega, kar je zmožna suvereno zaigrati v živo. Tistega, kar lahko poda surovo, silno in prepričljivo. To je dokazala že na prvem nastopu v naših krajih, na ljubljanskem Barakafestu leta 2011, nato pa še potrdila dve leti pozneje na Kamfestu. V vmesnem času je kvartetu pripadla tudi čast kuriranja festivala Sonic City 2012, kamor je povabil skupino Swans, Tima Heckerja in Demdike Stare, novembra lani je poskrbel za del programa priljubljenega nizozemskega festivala Le Guess Who?, tokrat pa bo edinstvene zvočne hipnoze deležna še Šiška.

Štiričlanska zasedba Haiku Garden iz Ljubljane je pred dobrima dvema letoma domačo sceno osvežila z zidovi lebdečega kitarskega ruženja, spevnimi melodijami in prelepimi atmosferami. Nase je sprva opozorila kot predskupina hrupnih večernikov Mile Me Deaf, koncertno izpopolnjevanje pa je nadaljevala na Klubskem maratonu Radia Študent, Trnjefestu, INmusicMENTu, festivalu Velvet in drugod.

Po navdušujočem nastopu na letošnjem MENTu se je skupina odpravila na uspešno turnejo po Vzhodni Evropi, po vrnitvi pa se je izvrstno odrezala tudi kot predskupina newyorške zasedbe LVL UP v Gromki. O tem, da se dobra glasba skupine sliši daleč, pa priča tudi dejstvo, da je singel ‘Rosetta’ kot komad dneva na seattleškem radiu KEXP predvajal tudi Kevin Cole, obraz te kultne glasbene institucije.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…