Glasba

07. 09. 2016

Sunn O))) + BIG|BRAVE

Bogovi dronea. Pa ne tistega, ki leta. Tistega ki se vali, plazi po nizkih območjih, nizkih frekvencah. Ki te zaobjame, prevzame, pretrese telo in duha na glavo postavi. Stephen O’Malley, guru drone metala in založbe Southern Lord, je Šiško že obiskal v njenih samih začetkih, jeseni 2009 je nastopil s projektom KTL skupaj z šefom

Bogovi dronea. Pa ne tistega, ki leta. Tistega ki se vali, plazi po nizkih območjih, nizkih frekvencah. Ki te zaobjame, prevzame, pretrese telo in duha na glavo postavi. Stephen O’Malley, guru drone metala in založbe Southern Lord, je Šiško že obiskal v njenih samih začetkih, jeseni 2009 je nastopil s projektom KTL skupaj z šefom založbe Editions Mego, elektro-nojzerjem Petrom Rehbergom.  Končno pa je napočil čas, ko se Stephen vrača s polno postavo impozantne inkarnacije Sunn 0))), ki je pred kratkim izvalila novi album Kanon.

V Katedrali se bo zmračilo, zameglilo in nekaj bo počilo. In potem bo grmelo.

*Opozorilo: Zaradi izjemne glasnosti glasbe na koncertu priporočamo uporabo čepkov za ušesa, ki bodo brezplačno dostopni na našem info pultu. 

Facebook dogodek>

Sunn O))) sta leta 1998 ustanovila Stephen O’Malley in Greg Anderson. Kmalu po začetkih v Seattlu sta se preselila v Los Angeles, O’Malley pa danes prebiva v Parizu. Zasedba je zaslovela s svojim prepoznavnim “drone metal” zvokom in izjemno glasnimi nastopi v živo. Njen pionirski glasbeni izraz lahko opišemo kot zelo počasen, z distorziranimi kitarami in poudarkom na teksturi bolj kot na ritmiki. Tako logotip kot ime skupine se navezujeta na znamko ojačevalcev Sunn.

Na sedmih studijskih ploščah in neštetih EP-jih, koncertnih posnetkih ter drugih izdajah je Sunn O))) sodeloval in snemal z izvajalci s celega sveta, vključno s Scottom Walkerjem, Attilo Csiharjem (Mayhem), Kimom Thayilom (Soundgarden), japonsko zasedbo Boris, Norvežani Ulver, zasedbo Nurse With Wound, Petro Hayden, Julianom Copeom (The Teardrop Explodes), Johnom Wiesejem, Orenom Ambarchijem, Maleficom, Julianom Priesterjem, Eyvindom Kangom, Dylanom Carlsonom, Stuartom Dempsterjem in številnimi drugimi. Zasedbine zgodnje izdaje so bile odlično sprejete v raznih podtalnih glasbenih scenah, njen sloves pa se je postopoma širil. Danes velja za izjemno cenjeno ime v alternativni glasbi in umetnosti.

Skupina je nastopala na številnih prestižnih festivalih in lokacijah po svetu, v preteklem letu tudi na festivalu Meltdown Davida Byrna v londonskem centru Southbank, ter kurirala štiridnevni program festivala Le Guess Who? v Utrechtu. Med druge opazne nastope spadajo Sonar v Barceloni (2009), Unsound v Krakovu (2009), CTM Berlin (2013), Earthdom (2007) in Leave Them All Behind (2012) na Japonskem, Hopscotch v Severni Karolini (2012), Totally Huge New Music Festival v Avstraliji (2007) ter All Tomorrow’s Parties/The Nightmare Before Christmas (2003, 2004, 2007 in 2009) in Supersonic (2007 in 2009) v Veliki Britaniji. Sunn O))) je poleg tega leta 2011 kuriral tudi legendarni nizozemski festival Roadburn. Skupina vodi arhivsko zbirko posnetkov svojih nastopov v živo (pogosto jih prispevajo oboževalci) vse od leta 2002, ki jim lahko prisluhnete na njenem Bandcamp profilu.

Sunn O))) je večino svoje glasbe izdal pri založbi Southern Lord, ki jo je Greg Anderson (sicer tudi član zasedb Goatsnake in Engine Kid) ustanovil leta 1998. Tudi založba se je izkazala za uspešno in izdala več kot dvesto albumov metala, punka in drugih eksperimentalnih godb. Stephen O’Malley (tudi član zasedb Burning Witch in Khanate) pa je leta 2011 lansiral založbo Ideologic Organ, ki se bolj osredotoča na eksperimentalne zvoke.

 

BIG|BRAVE od leta 2012 gradi spektakularne inverzne rokerske konstrukcije, ki zvenijo za mnogo magnitud večje, kot bi pričakovali od tria z dvema kitarama in bobni. Nedotakljiva zasedba si vzame čas in poseduje prav tisti cenjeni duh samostojnosti, ki navdaja njene lokalne sodobnike in je v samem temelju njenih intenzivnih ter raziskovalnih glasbenih darov. Au De La se ziba in opoteka med pasažami ritmičnega hrupnega onesnaženja in z vokali gnane veličastnosti, pri tem pa tekom svoje življenjske dobe čute sprevrača s premišljenim izmenjavanjem sile ter zadržanosti. Njeno vzdušje, na trenutke presenetljivo mirno, ni minimalistično, temveč nabito z vzhajajočo, zloveščo močjo, ki se mora sprostiti. Ko vroči utripi uničenih tolkal in enobarvnega kitarskega strganja vendarle prispejo, prispejo z zmagovito silo.

Plošča Au De La obsega pet prostranih dejanj, ki ustvarjalne zvoke zasedbe BIG|BRAVE prenašajo z izjemno produkcijsko vrednostjo. Posneta je bila v studiu Hotel2Tango z Efrimom Menuckom (Godspeed You! Black Emperor, Thee Silver Mt Zion Memorial Orchestra), za mastering pa je poskrbel Harris Newman iz studia Grey Market (Front Line Assembly, Godspeed You! Black Emperor, C H R I S T). Album predstavlja 45 minut žarečega, raziskovalnega, post/avant rocka, v katerem se prepletajo številne osebnosti. Vokalist/kitarist Robin Wattie, kitarist Mathieu Bernard Ball in bobnar Louis-Alexandre Beauregard postrežejo z večplastnim, zanimivim, zapomnljivim in visceralnim potovanjem.

Predvaja se…