Vizualna umetnost

07. 10. 2016 - 02. 11. 2016

STRIPOLISFEST 2016 | Delphine Vaute: Yvonne, otrok dvorec

V sklopu razstavnega programa festivala stripa Stripolisfest 2016 se bo v DobriVagi predstavila francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije Delphine Vaute. Na ogled bo postavila izbor originalnih risb in ilustracij iz dela Yvonne, otrok dvorec, ki ga je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige, v središču te svojevrstne slikanice za odrasle pa se nahajata otrok

V sklopu razstavnega programa festivala stripa Stripolisfest 2016 se bo v DobriVagi predstavila francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije Delphine Vaute. Na ogled bo postavila izbor originalnih risb in ilustracij iz dela Yvonne, otrok dvorec, ki ga je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige, v središču te svojevrstne slikanice za odrasle pa se nahajata otrok in njegov svet.

Z občutljivo metaforiko na gosto prepredeni poetični svet Delphine Vaute je poln čudovitih, srhljivih hibridov otroških teles ter podob iz rastlinskega oziroma živalskega sveta, neke vrste izrojenih bitij, ki so domača in divja hkrati. Vsebina je odprta v množico interpretacij, ki jim je najbrž skupno vsaj izrazito občutje preteče srhljivosti. Avtorico med drugim navdihujejo podobe iz prirodoslovnih muzejev, entomološke skice ter temačni svet Joela-Petra Witkina, črpa iz podob iz narave in iz otroških spominov. Ta svet, osupljivo krhek in neustavljivo močan obenem, je potopljen v imaginarno, za Yvonne pa avtorica pravi, da je neke vrste Alica, ki se odloči, da bo namesto soočenja z realnostjo ostala v svojem domišljijskem svetu.

Odptje razstave bo pospremil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Anja Golob. Pogovor bo potekal v angleščini. Umetnica bo v sklopu razstave vodila tudi risarsko delavnico na temo otroških spominov in pripovedovanja zgodb v slikah, ki bo v soboto, 8. oktobra v DobriVagi.

DELPHINE VAUTE (1978) je francoska risarka in ilustratorka. Študirala je na Akademiji za likovno umetnost v Angersu ter nadaljevala študij zgodovine umetnosti v Nantesu, kjer živi in dela. Njeno delo se nenehno giblje med realnim in domišljijskim, risba se zdi na prvi pogled nedolžna, skoraj naivna, a značilno gradi na detajlih, ki pritegnejo pozornost in razprejo ter razplastijo podobo. Yvonne, otrok dvorec je prvi prevod njenih del v slovenščino – pred njim so v francoščini izšla štiri njena samostojna dela; leto po izidu originala ga je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige.

http://www.delphinevaute.com/

Produkcija: Kino Šiška, koprodukcija: VigeVageKnjige | v sklopu festivala Stripolisfest 2016.
Gostovanje Delphine Vaute je podprl Francoski inštitut v Sloveniji.

Predvaja se…