Vizualna umetnost

05. 10. 2016 - 09. 10. 2016

STRIPOLISFEST 2016 (4. festival stripa)

5. – 9. 10. 2016, LJUBLJANA | različne lokacije Prihaja festival stripa Stripolisfest 2016, ki bo med 5. in 9. oktobom ponudil številne stripovsko obarvane dogodke na različnih lokacijah po Ljubljani, za vse stripoljubce in stripofirbce različnih starosti in okusov! RAZSTAVE | DELAVNICE | SEJEM STRIPOV | PREDSTAVITVE IN POGOVORI | DRUŽENJE Z AVTORJI IN

5. – 9. 10. 2016, LJUBLJANA | različne lokacije

Prihaja festival stripa Stripolisfest 2016, ki bo med 5. in 9. oktobom ponudil številne stripovsko obarvane dogodke na različnih lokacijah po Ljubljani, za vse stripoljubce in stripofirbce različnih starosti in okusov!

RAZSTAVE | DELAVNICE | SEJEM STRIPOV | PREDSTAVITVE IN POGOVORI | DRUŽENJE Z AVTORJI IN ZALOŽNIKI | DRAŽBA STRIP ORIGINALOV | FILMSKE PROJEKCIJE … 

>>>FESTIVALSKI PROGRAM<<<

GOSTJE | Marcel Ruijters (NL), Danijel Žeželj (HR/ZDA), Delphine Vaute (FR), Marko Kociper, Zoran Smiljanić in Marijan Pušavec, Damijan Stepančič in Neli K. Filipić, Miha Hančič in Maša Ogrizek, Matej de Cecco, David Krančan, Iztok Sitar, Romuald Sourisse in Vanessa Krolikowski / Le Garage L (FR), Vjeran Juhas in Pulska strip čitaonica (HR), Toni Buršić (HR), Ivana Armanini in Komikaze (HR) …

FESTIVALSKE LOKACIJE | DobraVaga, Kino Šiška, Azil Knjigarna, Galerija Alkatraz, Pritličje, Slovenska Kinoteka, Slovenski etnografski muzej, TipoRenesansa, TAM-TAM Ulična galerija na Vegovi, Vodnikova domačija Šiška

V ospredju četrte izdaje festivala bodo štirje renominirani in vsestranski stripovski ustvarjalci različnih generacij, profilov in ustvarjalnih pristopov – nizozemski stripovski težkokategornik in legenda neodvisne evropske stripovske scene Marcel Ruijters, mednarodno uveljavljeni hrvaški velemojster stripa, animacije, grafike in ilustracije Danijel Žeželj, francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije Delphine Vaute ter naše gore list, izurjeni in brezkompromisni domači striporisec, Marko Kociper. Četverica se bo stripa željnemu občestvu predstavila z razstavami na različnih ljubljanskih razstavnih prizoriščih, seveda pa se bomo v sklopu festivala družili tudi s številnimi drugimi imenitnimi domačimi avtorji in zanimivimi gosti iz domačih in tujih stripovskih logov.

Poleg razstav stripa festival vključuje še dražbo strip originalov, različne delavnice za otroke, mlade in vse ostale ustvarjalne navdušence, filmske projekcije, predavanja in debate, osrednji in največji dogodek festivala pa ostaja veliki sejem stripov, ki se bo odvil v soboto, 8. oktobra v Kinu Šiška, pospremil pa ga bo bogat spremljevalni program v obliki pogovorov z domačimi in tujimi avtorji, predstavitvami in podpisovanji novih stripovskih izdaj.

Za festivalsko ogrevanje smo poskrbeli že zadnji teden septembra, ko se je odvilo več zanimivih stripovskih dogodkov, dolgčas pa ne bo niti po koncu festivala!

| FESTIVALSKO OGREVANJE |

sobota, 24. 9. 2016
11.00 – 13.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
DELAVNICA ANGAŽIRANEGA STRIPA | delavnica ob razstavi To je orožje!: Angažirani strip XX. stoletja (12+)
Mentor: Iztok Sitar. Prijave: petja.grafenauer@gmail.com.

torek, 27. 9. 2016
17.00, TAM-TAM ULIČNA GALERIJA NA VEGOVI
MIMOGREDE Z DAVIDOM KRANČANOM | odprtje razstave na prostem

18.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
POLITIKA, POLITIČNI STRIP IN VSAKDANJE ŽIVLJENJE NJEGOVIH AVTORJEV | pogovor ob razstavi To je orožje!: Angažirani strip XX. stoletja
Sodelujejo: Ciril Horjak, Zoran Smiljanić in Svetlana Slapšak, moderatorja: Iztok Sitar in kustosinja razstave Petja Grafenauer.

sreda, 28. 9. 2016
19.00, ATRIJ ZRC SAZU
KATARZA | pogovor ob izidu risoromana Katarza (založba VigeVageKnjige)
Sodelujejo: Luka Omladič, Alenka Zupančič in Ervin Hladnik-Milharčič

petek, 30. 9. 2016
20.00, SLOVENSKA KINOTEKA
HELLBOY | projekcija filma z uvodnim predavanjem striparja Izarja Lunačka
Guillermo Del Toro, ZDA, 2004, 122′
Vstopnina: 4 € / 2 € za člane Kinopolisa


| FESTIVAL | 5. – 9. 10. 2016

sreda, 5. 10. 2016
20.00, PRITLIČJE
DANIJEL ŽEŽELJ: SUMI | odprtje razstave
Razstava Danijela Žežlja, svetovno priznanega stripovskega avtorja iz Zagreba, bo prikazala izbor vizualnih poslastic iz njegovega obsežnega opusa. Kot avtor se je podpisal pod številne albume, ki so bili objavljeni v stripovskih velesilah, kot so ZDA, Francija in Italija, deluje pa tudi kot ilustrator, grafični oblikovalec, grafik in avtor animiranih filmov.

20.30, PRITLIČJE
MEHIŠKI INFERNO | razglasitev nagrajencev stripovskega natečaja
Izvedeli bomo, kdo je tisti, ki si je priboril enomesečno razstavo v Pritličju, potem ko se je podal mimo peklenskega žrela v peklensko vroče naročje Mehike.

21.00, PRITLIČJE
VRAŽJA DRAŽBA | dražba strip originalov
Že tretja zaporedna dražba stripovskih izvirnikov, kjer bodo mrzlični dražitelji gotovo ponovno potrdili, da je slovenski strip vreden zlata.

četrtek, 6. 10. 2016
11.00, PRITLIČJE
STRIPOVSKA MALICA | predstavitev domačih stripovskih založb in druženje z avtorji
Predstavniki domačih založb bodo predstavili letošnje stripovske novosti, založniške načrte in izzive, ob rogljičku in kavi pa boste lahko poklepetali s festivalskimi gosti.
Moderatorka: Pia Nikolič (Radio Študent).

20.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
MARKO KOCIPER: JAZBEC IN PUŠČAVSKA ROŽA | odprtje razstave
Marko Kociper je eden bolj plodovitih slovenskih strip avtorjev z izredno svojskim likovnim in pripovednim pečatom. Težko pričakovani izid zadnjega dela Kociprove stripovske trilogije z Jazbecem v naslovni vlogi spremlja pregledna razstava, na kateri si bo moč ogledati najnovejše prigode tega znamenitega, večno žejnega in pohotnega junaka. Album Jazbec in puščavska roža je izdal Stripburger/Forum Ljubljana.

petek, 7. 10. 2016
17.00, PRITLIČJE
MEHIKA V STRIPU | predavanje  v organizaciji Radia Študent
O Mehiki nista pisala le avtorja Meksikajnarjev, ampak je bila hvaležno ozadje in prostor dogajanja za mnoge stripe. Kje in na kakšen način se njen vpliv manifestira v različnih stripih svetovnih avtorjev bo s pomočjo vizualnega gradiva prikazala Pia Nikolič, urednica oddaje Stripofilija na Radiu Študent.

18.00, DOBRAVAGA
DELPHINE VAUTE: YVONNE, OTROK DVOREC | odprtje razstave in pogovor z avtorico
Delphine Vaute je francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije. V prostorih DobreVage na ljubljanski tržnici se bo predstavila z izborom originalnih risb in ilustracij iz slikanice za odrasle Yvonne, otrok dvorec, ki jo je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige. Odprtje razstave bo pospremil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Anja Golob (VigeVageKnjige).

20.00, GALERIJA ALKATRAZ, AKC METELKOVA
MARCEL RUIJTERS & ROMUALD SOURISSE: INFERNO | odprtje razstave
Ob izidu romana v stripu Inferno v slovenskem prevodu, ki ga podpisuje nizozemski stripovski težkokategornik Marcel Ruijters, se nam obeta istoimenska razstava v galeriji Alkatraz, kjer bo avtor poleg niza originalnih strani iz stripa, ilustracij ter stenskih poslikav razstavil še serijo iluminiranih risb na pergamentu, ki se s ščepcem ironije spogledujejo s srednjeveškim likovnim izročilom. Risbe je s pomočjo starodavnih tehnik in materialov barvno opremil francoski kolorist in grafik Romuald Sourisse. Album Inferno je izdal Stripburger/Forum Ljubljana.


sobota, 8. 10. 2016

11.00 – 14.00, DOBRAVAGA
RISARSKA DELAVNICA Z DELPHINE VAUTE | delavnica (15+)
Na delavnici, ki jo bo vodila francoska risarka in ilustratorka Delphine Vaute, se bomo posvetili otroškim spominom in pripovedovanju zgodb v slikah. S seboj prinesite predmet, ki vam prikliče v spomin izkušnjo, predstave ali občutke iz otroštva; služil vam bo kot izhodišče za razvoj in ustvarjanje fiktivne likovne pripovedi. Nastala dela bodo objavljena v obliki zina.
Prijave: tanja.skale@kinosiska.si.

14.00, KINO ŠIŠKA | Kiosk
TONI BURŠIĆ: IZGUBLJEN V LJUBLJANI | odprtje razstave
Razstava Izgubljen v Ljubljani na humoren način prikazuje izkušnje mladega Istrijana Tonija Buršića s študijem v slovenski prestolnici. Njegovi zapleti in zadrege v pristno izrisanem mestnem okolju Ljubljane, v katerem boste zlahka prepoznali lokalne stavbe in lokacije, so prav poseben dokument svojega časa in domačega prostora.

14.00 – 21.00, KINO ŠIŠKA | zgornje preddverje
SEJEM STRIPOV | sejem, predstavitve in podpisovanja stripov, pogovori z avtorji
Sejem stripov s prisotnimi domačimi stripovskimi založniki, striparnami in prodajalci rabljenih klasikov bodo pospremile predstavitve in podpisovanja najnovejših izdaj ter pogovori z domačimi avtorji in tujimi gosti.

14:00 – Toni Buršić: Izgubljen v Ljubljani
14:20 – MAGnet manga: predstavitev nove slovenske manga revije
14:40 – Miha Čelar: predstavitev interaktivnega stripa Bobri Voz
15:00 – Miha Ha in Maša Ogrizek: Ko-ko-koška
15:20 – Matej De Cecco : Šnofijeva druščina 2
15:40 – Damijan Stepančič in Neli K. Filipič: Superga
16:00 – Iztok Sitar: To je orožje!
16:20 – Vjeran in Vibor Juhas: Pulska strip čitaonica in predstavitev stripa Mr. Joe (HR)
16:40 – Romuald Sourisse in predstavitev grafičnega studia Le Garage L. (FR)
17:00 – Zoran Smiljanić & Marijan Pušavec: Meksikajnarji
17:40 – Marko Kociper in njegov Jazbec
18:00 – Delphine Vaute (FR)
18:30 – Danijel Žeželj (HR/ZDA)
19:30 – Marcel Ruijters (NL)
Pogovore z avtorji vodijo Bojan Albahari, Anja Golob, Izar Lunaček in Pia Nikolič.

Na sejmu se predstavljajo: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, Stripburger/Forum Ljubljana, VigeVageKnjige, Komikaze, Alkbazz (Le Garage L.), Sanje, Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Graffit, Strip.art.nica Buch, Striparna Oblaček, Striparna Pritličje, Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik, Na meji nevidnega, MAGnet Manga, Vodnikova domačija Šiška, Trgovina Truga, Zdenko Franjić – Bratstvo duša …

14.00 – 17.00, KINO ŠIŠKA | zgornje preddverje
BEĐOMATIK | Komikaze delavnica izvirnih bedžev
Komikaze je stripovski kolektiv in fenzin s Hrvaške. Na delavnici si boste ob pomoči stripovske avtorice Ivane Armanini izdelali svojo značko.

15.00 – 18.00, KINO ŠIŠKA | zgornje preddverje
IZDELAJ SI SVOJO SKICIRKO | knjigoveška delavnica (12+)
Na brezplačni delavnici, ki jo bo vodila Vanessa Krolikowski, specialistka za tradicionalno knjigoveštvo in restavratorka starih tiskov, se boste seznanili s tehnikami ustvarjanja izvirnih ročno izdelanih knjižic.
Prijave: tanja.skale@kinosiska.si.

15.00 – 19.00, KINO ŠIŠKA | Katedrala
DANIJEL ŽEŽELJ | projekcija kratkih animiranih filmov
Na velikem platnu Katedrale bodo na ogled kratki animirani filmi mednarodno priznanega hrvaškega velemojstra stripa, ilustracije, grafike in animacije Danijela Žežlja.

nedelja, 9. 10. 2016
10.00 – 18.00, SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ
STRIPBURGERJEVA DELAVNICA LINOREZA | grafična delavnica (12+)
Na brezplačni delavnici linoreza, ki jo bo ob pomoči Davida Krančana vodil vsestranski francoski ustvarjalec Romuald Sourisse, se boste naučili osnov te stare grafične tehnike in samostojno odtisnili lastno delo.
Prijave: blagajna@etno-muzej.si.

11.00 – 13.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
SPOZNAJTE ARIOLA! | branje in delavnica za otroke (6+)
Igralci Lutkovnega gledališča Ljubljana – Ajda Toman, Jan Bučar in Rok Kunaver – bodo otrokom v živo ob projekcijah stripa prebrali šest epizod iz serije stripov za mularijo Ariol. Sledila bo delavnica animiranega stripa, ki jo bosta vodili Andreja Goetz in Maša Ogrizek.

| FESTIVALSKO OHLAJANJE |

sreda, 12. 10. 2016
18.00, GALERIJA ALKATRAZ
MARCEL RUIJTERS & ROMUALD SOURISSE | vodstvo po razstavi Inferno, pogovor in predstavitev izdelovanja pigmentov po izvirnih srednjeveških receptih

20.00, Studio tipoRenesansa
MARCEL RUIJTERS | odprtje razstave grafik

petek, 14. 10. 2016
20.00, SLOVENSKA KINOTEKA
HELLBOY II | projekcija filma
Vstopnina: 4 € / 2 € za člane Kinopolisa.

nedelja, 16. 10. 2016
11.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
VODSTVO Z DR. SAVČENKOM | vodstvo po razstavi Jazbec in puščavska roža

sobota in nedelja, 22. in 23. 10. 2016
10.00 – 17.00, VODNIKOVA DOMAČIJA
STRIPBURGERJEVA STRIP DELAVNICA | delavnica (10+)
Mentorja: David Krančan in Andrej Štular. Prijave: petja.grafenauer@gmail.com.

O FESTIVALU | Stripolisfest, letni festival devete umetnosti, je povezovalno-izobraževalna platforma, namenjena povezovanju in razvoju domače strip scene ter seznanjanju širše javnosti z vrhunci domače in tuje stripovske produkcije.
Festival je zrasel iz sodelovanja različnih institucij, nevladnih organizacij, kreativcev in navdušencev, ki se posvečajo gojenju in promociji stripovske ustvarjalnosti in kulture pri nas. Z gostovanjem in predstavitvami mednarodno priznanih ustvarjalcev se festival vključuje v sodobne evropske tokove in živahno mednarodno dogajanje na področju avtorskega stripa.


Produkcija: Kino Šiška, Stripburger/Forum Ljubljana in Zavod Stripolis.
Koproducenti in partnerji: Animateka, Knjigarna Azil, KUD Mreža/Galerija Alkatraz, Lutkovno gledališče Ljubljana, Pritličje, Radio Študent, Slovenska kinoteka, Slovenski etnografski muzej, Studio tipoRenesansa, TAM-TAM, VigeVageKnjige, Vodnikova domačija Šiška.
S podporo Francoskega inštituta v Sloveniji, Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske, Nederlands Letterenfonds, Javne agencije za knjigo RS, MOL – Oddelka za kulturo, Ministrstva za kulturo.
Ilustracija: David Krančan

Vsi dogodki so brezplačni (z izjemo filmskih projekcij v Slovenski kinoteki). Pridržujemo si pravico do sprememb v programu.

FB dogodek >>

 

kinosiska.si
www.stripburger.org
www.facebook.com/stripolislovenija

Predvaja se…