21. 06. 2014 - 21. 06. 2014

STRIPOLISFEST (2. festival stripa)

SEJEM STRIPOV IN ZINOV, DELAVNICE, PREDSTAVITVE NAJNOVEJŠIH STRIPOVSKIH IZDAJ IN POGOVORI Z AVTORJI, ČASTNI GOST IGOR KORDEJ IN KONCERT MARTIN RAMOVEŠ BAND! Letošnjo sezono Stripolisa bomo zaključili z drugo izdajo Stripolisfesta, enodnevnega festivala praznovanja stripa. V soboto, 21. junija bomo od poldneva pa vse do poznega večera častili deveto umetnost s celodnevnim programom pred Kinom

SEJEM STRIPOV IN ZINOV,
DELAVNICE,
PREDSTAVITVE NAJNOVEJŠIH STRIPOVSKIH IZDAJ IN POGOVORI Z AVTORJI,
ČASTNI GOST IGOR KORDEJ
IN KONCERT MARTIN RAMOVEŠ BAND!

Letošnjo sezono Stripolisa bomo zaključili z drugo izdajo Stripolisfesta, enodnevnega festivala praznovanja stripa. V soboto, 21. junija bomo od poldneva pa vse do poznega večera častili deveto umetnost s celodnevnim programom pred Kinom Šiška in v njem.

Čez dan boste lahko na stojnicah domačih založnikov brskali po domala vseh v slovenščini dostopnih stripovskih izdajah, na voljo bo kakovosten nabor stripov tujih založnikov, cvetel bo mini strip bazar z rabljenimi izdajami starih klasikov, pridružili pa se nam bodo tudi kreativni samoizdajatelji, ki bodo predstavljali svoje zine.

Vsi mlajši ljubitelji stripa, ki bi želeli spoznati, kako nastane strip, ste že dopoldan lepo vabljeni na Stripburgerjevo mini delavnico stripa, ki jo bo vodil David Krančan. Ustvarjalna delavnica zinov pa vam bo ponudila priložnost, da se preizkusite v pripovedovanju, risanju in ustvarjanju svoje zine zgodbe/ideje. Z vami bosta Leon Zuodar in Tanja Milharčič.

Na odru na prostem se bodo med peto in sedmo uro ena za drugo vrstile predstavitve najnovejših publikacij izpod peres Mihe Hančiča, Marka Kocipra, Tanje Komadina, Martina Ramoveša in Iztoka Sitarja.

Dan bo do vrhunca pripeljal večerni intervju z največjim hrvaškim stripovskim mojstrom, Igorjem Kordejem, nekoč princem jugoslovanskega novega vala v stripu, danes pa uradno najproduktivnejšim strip profesionalcem na svetu in okronanim francoskim vitezom umetnosti.

Festival bo sklenil Martin Ramoveš Band, ki nam bo odpel svoj najnovejši stripovski album, sočasno izdan tudi v glasbeni obliki.

Pa še to: za slastne “stripovske poslastice” za pod zob bo od pete ure dalje pa vse do poznega večera skrbel chef Bazilika Timijan.


PROGRAM:

10.00 – 13.00, Kamera
STRIPBURGERJEVA MINI DELAVNICA STRIPA: KAKO USTVARITI STRIP?

Revija Stripburger že več kot dve desetletji spodbuja razvoj stripovske ustvarjalnosti in kulture pri nas ter z različnimi stripovskimi delavnicami skrbi za dodatno izobraževanje na tem področju. Vsi mlajši ljubitelji stripa, ki bi želeli spoznati, kako nastane strip, ste lepo vabljeni na dopoldansko mini delavnico stripa, ki jo bo vodil David Krančan. Kratkemu pogovoru o stripu in predstavitvi delovnega procesa bo sledil jam session in izdelava lastnega enostranskega stripa. Za konec bomo pripravili skupinsko razstavo stripov, ustvarjenih na delavnici, ki bo vse do večera ogled na Stripolisfestu.

Delavnica je brezplačna in je namenjena starejšim od 10 let. Število udeležencev je omejeno, obvezne prijave na: burger@mail.ljudmila.org.

VSA MESTA SO ŽAL ŽE ZASEDENA!


12.00  – 15.00, Kiosk 
ZINE DELAVNICA

Vsak zine ima svojo zgodbo/idejo, ki se lahko predstavi na neobičajne načine. Enodnevna ustvarjalna delavnica zinov je zato priložnost, da se preizkusiš v pripovedovanju, risanju, ustvarjanju svoje zine zgodbe/ideje. Ker oblika zinov prenese marsikaj v vizualnem smislu, se zgodbo/idejo lahko predstavi večplastno ali pa jasno in direktno ali pa … Tako je tokratna brezplačna delavnica za vse tiste, ki zine spoštujete in obožujete, hkrati pa bi se radi preizkusili v izzivu, da predstavite in ustvarite svoj zine. Ob tem vam bomo delali družbo in vam pokazali še kakšen “zine” način ustvarjanja.

Z vami bosta Leon Zuodar in Tanja Milharčič. Obvezne prijave na: kiosk@kinosiska.si.

VSA MESTA SO ŽAL ŽE ZASEDENA!


12.00 – 20.00, letni vrt Kina Šiška
SEJEM STRIPOV IN ZINOV

Osrednji del Stripolisfesta bo predstavljal sejem stripov in zinov, ki bo ponudil pregled domače stripovske bere in novih izdaj. Od poldneva pa vse do večera boste lahko na stojnicah domačih založnikov brskali po domala vseh v slovenščini dostopnih stripovskih izdajah, na voljo bo kakovosten nabor stripov tujih založnikov, cvetel bo stripovski bazar, na katerem bo možno zamenjati, prodati in kupiti rabljene izdaje starih klasikov, pridružili pa se nam bodo tudi kreativni samoizdajatelji, ki bodo predstavljali svoje zine.

Na sejmu se s stripi za male in velike stripoljubce predstavljajo Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Didakta, Stripburger / Forum Ljubljana, Založba Alica, Založba ZRC SAZU, KUD Apokalipsa, Sanje, Komikaze, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta,  Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik, Strip.art.nica Buch, Striparna Oblaček, KIOSK Kino Šiška, med avtorji zinov pa boste lahko našli tandem Beli sladoled, Nez Pez, Marka Šajna, kolektiv Freš Treš, Bibo Košmerl, Ajo Sredanović in Nežo Grum, Erika Lauri Kula …

V primeru slabega vremena bo sejem stripov potekal v zgornjem preddverju Kina Šiška.

16.00 – 17.00, Komuna
SKRIVNOSTI STRIP REŽIJE Z IGORJEM KORDEJEM

Igor Kordej je mojster stripovskega kadriranja, režije in kompozicije strani. Ob štirih popoldne ste tako vsi uka željni risarji kot tudi vsi, ki vas zgolj zanimajo skrivnosti stripovskega komponiranja, vabljeni na poučen sprehod skozi enega od Kordejevih stripov s pojasnili samega mojstra, zakaj se je kje odločil za kak režijski ali grafični prijem.


17.00 – 19.00, letni vrt Kina Šiška 
PREDSTAVITVE NOVIH STRIPOVSKIH IZDAJ IN POGOVORI Z AVTORJI

Na odru pod Šiškino krošnjo se bodo tekom popoldneva ena za drugo zvrstile predstavitve najnovejših stripovskih izdaj izpod peres domačih avtorjev, ki bodo svoje knjige tudi podpisovali. Z nami bodo Miha Hančič, Martin Ramoveš in Tanja Komadina, ki so letos izdali svoje uradne stripovske prvence, z novima albumoma pa se nam bosta predstavila tudi prekaljena mačka domače stripovske scene, Marko Kociper in Iztok Sitar. Z avtorji se bo pogovarjala Pia Nikolič.

V primeru slabega vremena bodo pogovori potekali v zgornjem preddverju Kina Šiška.


19.30, Komuna
POGOVOR Z IGORJEM KORDEJEM

Glavni gost festivala bo Igor Kordej, tisti sloviti Zagrebčan, ki je v poznih sedemdesetih skupaj z Mirkom Ilićem osnoval novovalovsko stripovsko gibanje Novi kvadrat posvečeno premikanju mej stripovskega jezika in postavljanju novih umetniških standardov v tedanji jugo produkciji. V devetdesetih ga je odneslo čez lužo, kjer je več kot deset let izzival občutljivost bralcev in urednikov pri superherojskem velikanu Marvelu, v začetku novega tisočletja pa je sit novega sveta presedlal k Francozom. Tam je bil le nekaj let nazaj po ducatih zrisanih bestselerjev (Kordej vsako leto na plan stisne osupljivih 300 strani stripa) nagrajen z redom viteza umetnosti, enim najvišjih galskih državnih priznanj za ustvarjalce v kateremkoli mediju. Z avtorjem bo debatiral Izar Lunaček.


21.00, Komuna
KONCERT MARTIN RAMOVEŠ BAND

Blues, divji country, psihedelični odklopi ter angažirana besedila – v se to v živi izvedbi šestčlanske zasedbe Martin Ramoveš Band, ki predstavlja svoj novi, stripovsko-glasbeni album Nesojeni kavboji. Poleg pesmi z novega albuma skupina pripravlja še več presenečenj (namig: povsem sveže ter aranžmajsko predrugačene starejše skladbe z avtorskega repertoarja).

 Zasedba: Martin Ramoveš (vokal, kitara), Marko Petrič (bas, spremljevalni vokal), Luka Drobnič (bobni),
Miha Erič (orglice, spremljevalni vokal), Žiga Lovšin (klaviature), Julijan Erič (solo kitara).

www.martin-ramoves.com

Vsi dogodki v okviru Stripolisfesta so brezplačni.
Organizacija Kino Šiška.

Gremo tudi na:

P

 

Predvaja se…