Glasba

30. 09. 2021

dvorana Katedrala

SONICA FESTIVAL: Shackleton, Spatial, Domen Gnezda

koncert

V Ljubljano se s premiero novega albuma ‘Departing Like Rivers’ vrača legenda bas kulture Shackleton! Pred njim londončan Spatial uprizori minimalistično premiero audiovizualnega performans ‘Pareidolia’, večer pa ogreje eksperimentalni kitarist Domen Gnezda.

Četrtkov večer v Kinu Šiška bo uvedel en od najbolj raznovrstnih domačih kitaristov, Domen Gnezda, čigar glasba zveni kot vrhunski in samosvoj hibrid med elektronsko glasbo, IDM-om, pesemsko formo in odprtostjo s tihimi reminiscencami na jazz in blues. Sledil bo premierni audiovizualni performans Pareidolia londončana Matt Spendlove-a, ki pod imenom Spatial ustvarja minimalistične geometrijske zvočne in vizualne strukture. V Ljubljano pa se s premiernim nastopom Departing Like Rivers vrača tudi ena od najvplivnejših, brezkompromisnih in raziskujočih figur v bas kulturi, Shackleton, ki nas bo popeljal skozi glasbeni slovar subtilnih serijskih motivov, vibrirajočih ritmičnih konstelacij in temačnih poceni post-industrialnih odmevov, ki zapečatijo njegov zvok.

SHACKLETON (UK)

Shackleton je ena najbolj vplivnih in brezkompromisnih osebnosti v raziskovalni basovski glasbeni kulturi. Shackleton je od pionirske izdaje pri Skull Discu z Appleblimom in legendarnega miksa za Fabric, plaval v vedno bolj avanturistične glasbene smeri, pri čemer je s pomočjo plodovitega ustvarjanja za založbo Honest Jon’s in lastno založbo Woe To The Septic Heart! izpopolnil glasbeni leksikon, ki ima v svojem DNK zapisane zanj značilne subtilne serialne motive, osupljive ritmične tresljaje in neizpodbitno strašljive postindustrialne poceni zvoke.

SPATIAL (UK)

Spatial je elektronski glasbenik in večpredstavnostni umetnik iz Londona, katerega delo spodbuja dinamika kulture sound systemov, ki vključuje nizkofrekvenčne vibracije, hekersko kodiranje in optisonične eksperimente. Spatial je nekonvencionalen umetnik v nemirnem kraljestvu bas glasbe, ki združuje interes za emergence, repeticijo, ki temelji na pravilih, in kaotične sisteme s sposobnostjo oblikovanja nasnetih, zlomljenih in reduktivnih zvokov v slišne geometrijske oblike. Z zapleteno teksturirano produkcijo Spatialove plošče in nastopi v živo prinašajo telesno prisotnost, izrezljano z minimalističnim skalpelom.

DOMEN GNEZDA (SI)

Domen Gnezda je eden najbolj raznovrstnih domačih kitaristov, ki snuje med križišči jazza, bluesa,  eksperimentalne in elektroakustične glasbe, improvizacije in sodobne klasike. Svoje strunske zvene razpenja v intenzivna vmesja med disonanco in kosonanco, med električnim zvenom kitare in sintetično modulacijo, jih s tem razteza, drobi, podaljšuje, prekriva, sloji, fragmentira, teksturalizira, in vpeljuje v preskakujoče glitche. Gnezdina glasba se tako razpenja med fizičnostjo, telesnostjo zvena in preseganjem le-tega, ob tem pa zveni kot vrhunski in samosvoj hibrid med elektronsko glasbo, IDM-om, pesemsko formo in odprtostjo s tihimi reminiscencami na  jazz in blues.

Vstopnice v prodaji prek spleta in prodajne mreže eventim.si.

BON21

Za nakup vstopnice je mogoče unovčiti tudi BON21 na blagajni Kina Šiška od ponedeljka do petka med 15.00 in 18.00 oziroma na dan dogodka. Več o načinu unovčevanja ter dokumentih, ki jih potrebujete za unovčitev, si preberite na spletni strani FURS.

PCT POGOJI

Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Organizacija: MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti in Kino Šiška 

Predvaja se…