Glasba

09. 10. 2018

dvorana Katedrala

SON LUX

+ SK Kakraba

Son Lux, veličastna vizija elektronskega popa izpod prstov ameriškega skladatelja Ryana Lotta v polni bendovski formaciji, s svežo novo ploščo in kot novopečena varovanka cenjene založbe City Slang, prvič v Sloveniji!

Pod žanrsko neomejen projekt elektronske pop melodike, neobičajnih soul poudarkov in drzne zvedavosti se je več let podpisoval le Ryan Lott. V brezmejnosti digitalne zvočne krajine je namreč kot Son Lux našel odvod za utesnjenost, ki jo je čutil kot klasično šolan skladatelj, in barvite delce intimnih avtorskih idej sestavil v izjemne, orkestralno silne skladbe, ki poslušalca zagrabijo in ne izpustijo več tako zlahka. Ne verjamete? Dokaz je sila preprost:

Že od leta 2008 izdanega prvenca so Sona Luxa v višave kovali mediji (“najboljši novinec leta 2008” (NPR), “temačno, operno srečanje Owena Palletta in Radioheadov za časa plošče In Rainbows(Consequence of Sound)), njegov talent pa je hitro pritegnil pozornost tudi njegovih stanovskih kolegov. Med drugim je sodeloval z Woodkidom, Mosesom Sumneyjem, Lorde in G-Eazyjem, s Sufjanom Stevensom in Serengetijem pa je ustanovil rap-pop-folk hibrid Sisyphus.

Zadnjih nekaj let Son Lux deluje kot trio s kitaristom Rafiqom Bhatio in bobnarjem Ianom Changom, že drugi album s to postavo, Brighter Wounds, pa je pri založbi City Slang izšel februarja. Na plošči, ki tako kot njene prednice prevzame in osupne, se je Lott soočil s smrtjo prijatelja in novopečenim očetovstvom, svojo vizijo pa bo v Sloveniji prvič predstavil oktobra.

Za uvod v večer bo nastopil v Los Angelesu bivajoči SK Kakraba, mojster brnečega lesenega ksilofona gyil, tradicionalnega glasbila s severa Gane. SK, nečak enega od največjih virtuozov tega instrumenta, gyil igra že celo življenje, eno njegovih prvih izdaj, posneto z njegovim bendom, pa je FACT Magazine razglasil za najboljšo kasetno izdajo leta 2013.

Vstopnice v prodaji.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…