Glasba

18. 04. 2019

dvorana Katedrala

SLEEP

+ Cojones

Stoner bogovi. Zakajeni astronavti dooma. Vrhovni svečeniki težkih rifov in mastnih gruvov. Avtorji nekaterih najbolj vplivnih plošč v zgodovini metala. Bend, za katerega smo bili po razpadu konec tisočletja prepričani, da bo od njega ostala le izjemna zapuščina, nato pa je kot strela z jasnega udaril z vrhunsko novo ploščo, eno najboljših izdaj leta 2018. Da, prihaja Sleep.

Trio Sleep, danes v postavi Al Cisneros, Matt Pike in Jason Roeder, zasluženo velja za enega najbolj vplivnih metal bendov vseh časov. Bendov drugi album Sleep’s Holy Mountain iz leta 1992 velja za monumentalno delo stoner metala, ki je na novo postavilo temelje žanra. Njegov naslednik Dopesmoker, nič manj odličen, je zaradi razhajanj z založbo vodil v razpad benda. Ta se je po daljšem premoru z letom 2009 začel združevati le za redke nastope v živo, o novem materialu pa ni bilo ne duha ne sluha.

To se je spremenilo 20. aprila 2018, ko je na svetovni praznik ljubiteljev marihuane prek založbe Third Man Records Jacka Whitea iznenada udarila plošča The Sciences. Brez najave, brez odvečnega pompa, samo šesterica vrhunskih skladb, ki je potrdila, da Sleep nikoli ni izgubil forme. Da so nekatere legende večne. Da so nekatere vrnitve Vrnitve z velikim “V” in ne le izkoriščanje stare slave.

“[The Sciences] naredi vse, zaradi česar so bili Sleep izvirno vrhunski, še boljše.” (Pitchfork)

“Z The Sciences so Sleep privržencem stoner metala podarili čisto pravi čudež.” (Spin)

“[The Sciences] potrjuje, zakaj veljajo za največji stoner doom bend vseh časov, enega največjih draguljev doom metala, enega največjih metalskih crossover izvajalcev v širšem glasbenem podtalju in enega največjih heavy rock bendov, ki se potikajo po planetu.” (Consequence of Sound)

Leta 2019 4:20 pade na 4:18. Ne prespite.

Uvodoma nam bo podkurila zagrebška četverica Cojones, ki težak stonerski zanos napaja z rokenrol energijo. V njihovi glasbi je slišati Black Sabbath, Kyuss, Melvinse in še kaj, s konkretnim šusom pa so redni gostje tudi tujih odrov. Njihov zadnji, tretji album Resonate se je zaslužno zavihtel na vrhove hrvaških lestvic tistega leta, tokrat pa jih bo doletela čast zbrusiti nam ušesa pred nastopom njihovih vzornikov.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…