Glasba

05. 09. 2013

SJQ++ (JP) + Theremidi Orchestra (Ljudmila Lab)

Organizacija Kino Šiška v sodelovanju s Synaptic! Naravnost s festivala Ars Electronica prihaja tamkaj nagrajeni japonski glasbeno-vizualni performans SjQ++ (Samurai Jazz Quintet). Poslastica za ljubitelje proste glasbene improvizacije in vrhunske glasbeno-vizualne interakcije!  Večer otvarja domača eksperimentalna zasedba Theremidi Orchestra. SjQ++ (Samurai Jazz Quintet) je audio-vizualni projekt, ki je nastal leta 2012 v Kyotu, in v

Organizacija Kino Šiška v sodelovanju s Synaptic!

Naravnost s festivala Ars Electronica prihaja tamkaj nagrajeni japonski glasbeno-vizualni performans SjQ++ (Samurai Jazz Quintet). Poslastica za ljubitelje proste glasbene improvizacije in vrhunske glasbeno-vizualne interakcije!  Večer otvarja domača eksperimentalna zasedba Theremidi Orchestra.

SjQ++ (Samurai Jazz Quintet) je audio-vizualni projekt, ki je nastal leta 2012 v Kyotu, in v katerem nastopajo Yuta Uozumi (klavir/računalnik), Tadashi Yonago, (trombon/računalnik), Isao Nakagaito (kitara), Shuhei Otani (bas), Wataru Asada (bobni) in Ryo Kanda (vizualije/računalnik).

Začeli so leta 2001 kot glasbeno improvizacijski project SjQ  in izdali prvo kompozicijo “meme?” na Cubicmusic (JP).

Glasbo komponirajo s pomočjo t.i. multi-igralnega sistema v realnem času. Multi-igralni sistem je “bottom up” metoda, ki se uporablja na področju računalniške simulacije. Igralci generirajo vzorce skozi njihove interakcije na podlagi enostavnega pravila. Od leta 2012 projekt vključuje še vizualnega umetnika Ryoja Kando a.k.a. Kezzardrixa, ki uporablja vizualno sliko kot katalizator, ki omogoča da kvintet interagira. Vsakega člana skupine vizualizira in prepoznava na podlagi njegove zvočne podobe, ga povezuje z video animacijami in na ta način ustvarja dinamičnen interaktivni performans, ki briše ločnico med zvokom in sliko.

Zvočni in vizualni elementi so perfektno sinhronizirani s programiranjem, poleg tega pa vplivajo drug na drugega in nadgrajujejo performans v realnem času.

Za projekt so ravno prejeli nagrado odličnosti na področju digitalne glasbe in zvočnih umetnosti v sklopu mednarodnega tekmovanja računalniških umetnosti Prix ARS electronica 2013 v Linzu.

Predvaja se…