Vizualna umetnost

05. 11. 2014 - 09. 11. 2014

Shirting 03

Moda je v stalnem gibanju, spreminja se iz minute v minuto in nenehno ponuja novosti. Aktualni modni trendi hitro zastarajo, modna industrija pa nas potiska v nenehno potrošnjo oblek. Kot alternativa temu je nastal shirting …; trajnostni modni projekt, ki daje prednost počasni in družbeno odgovorni modi ter plete mrežo odnosov, preko katerih srajce potujejo

Moda je v stalnem gibanju, spreminja se iz minute v minuto in nenehno ponuja novosti. Aktualni modni trendi hitro zastarajo, modna industrija pa nas potiska v nenehno potrošnjo oblek. Kot alternativa temu je nastal shirting …; trajnostni modni projekt, ki daje prednost počasni in družbeno odgovorni modi ter plete mrežo odnosov, preko katerih srajce potujejo od uporabnika do uporabnika, ki s tem soustvarjajo drugačne vrednote in načine obstoja. shirting … je proces, ki ustvarja priložnost za oblikovanje drugačne skupnosti. Skupnosti, ki kritično razmišlja o že sprejetih modnih normah in jih ponovno ovrednoti, s čimer gradi odnose onkraj logike potrošništva.

shirting … se je pričel januarja 2014 s predstavitvijo prve srajce  – shirting 01 – na razstavi Reforma, nadaljeval pa s shirting 02, ki vključije nadaljnih osem srajc. Vse srajce so že v obtoku in potujejo od uporabnika do uporabnika. Tretja edicija projekta – shirting 03, ki je del programa BIO 50 : ZDAJ – gre še korak dlje. K sodelovanju je povabil priznane slovenske modne oblikovalce. Vsak izmed njih bo oblikoval eno unikatno srajco, ki jo bo kot prvi uporabnik tudi nosil na otvoritvenem dogodku. V nadaljevanju bo srajco predal naslednjemu uporabniku in ta naslednjemu in ta spet naslednjemu … in tako ustvaril verigo shirtanja.

shirting 03 ni le predstavitev kvalitetnega slovenskega modnega oblikovanja širši javnosti, ampak je njegov neposreden vnos v prakso, med posamezne uporabnike, ki ga bodo s shirtanjem naredili vidnega in resničnega, s tem pa sooblikovali proces sprememb. Razstava je del programa BIO 50 : ZDAJ.

 www.shirting.si.

Organizacija: Kino Šiška.
Zahvala Moderni galeriji za fotografiranje v njihovih razstavnih prostorih.

Predvaja se…