Intermedija

25. 01. 2021 - 31. 01. 2021

Kino Šiška

Rezidenca: Robertina Šebjanič

Umetniška rezidenca

Kino Šiška v letu 2021 nadaljuje z rezidencami umetnic in umetnikov ter umetniških skupin iz področij umetnosti, ki jih pokriva. V času letošnje prve umetniške rezidence bo v Kinu Šiška gostovala umetnica Robertina Šebjanič, ki v svojih projektih raziskuje vplive antropološkega in tehnološkega delovanja na morske in vodne ekosisteme. Posledično spreminjanje slednjih okolij in njihove biosfere umetnica gledalcem približuje v performansih in prostorskih instalacijah, manifestiranih skozi poetičen vizualno-zvočni jezik.

Na tedenski rezidenci se bo umetnica ob sodobni tehnologiji in izkušeni tehnični ekipi posvetila nadgradnji in razvoju treh projektov:

Aquatocene / v iskanju podvodne tišine je projekt v nastajanju, ki ga umetnica že več let nadgrajuje. Do sedaj je z uporabo hirdofonov, ki predstavljajo neinvaziven način za interakcijo z morskim življenjem, ustvarila kompozicije, za katere je zabeležila zvoke na različnih lokacijah, med njimi v Egejskem morju, Jadranskem morju, Atlantskem oceanu, Severnoatlantskem oceanu in Severnem morju. Več tukaj. 

Zgodbe iz Atlantika (Selachophilia: Cetorhinus maximus – Limaria hians) tkejo mitologije in znanosti, človeka in nečloveka ter govorijo o sposobnostih reševanja izzivov v dobi antropocena. Umetnica se je med bivanjem v raziskovalni znanstveni odpravi na ladji RV Celtic Explorer na Irskem posvetila umetniškemu raziskavanju tamkajšnje podmorske biosfere. Ustvarila je imerzivno zvočno instalacijo, nenavadno radijsko igro, ki je preplet pripovedovanja pravljičarke, petja v slogu Sean-nósa in ambientalnih posnetkov nad in podvodnih zvokov Atlantskega oceana. Protagonista zgodbe sta migracijski morski pes orjak (cetorhinus maximus) in školjka nežna lima (limaria hians), majhna endemična vrsta naseljena v severnoatlantskih vodah.
Več tukaj.

Aquaformations je nov projekt (v sodelovanju s Sofio Crespo), v katerem se bo umetnica lotila umetniškega raziskovanja in razumevanja razširjenih tematik oceanografije in podatkovnih baz ter predstavila Jadransko morje v fizikalnih, kemičnih, geoloških ter geomorfoloških kontekstih. Projekt bo skušal približati spoznanja o prilagajanju in spreminjanju morskega življenja, ki so pretežno posledica klimatskih sprememb in antropotehnološkega odtisa v morju; kako se torej spreminjajo življenjske navade morskih bitij. Več tukaj.

Robertina Šebjanič (1975) je mednarodno priznana in nagrajena umetnica. Njena umetniška in raziskovalna praksa se osredotoča na kulturne, (bio)politične in biološke stvarnosti vodnih okolij, ki služijo kot izhodišče za raziskavo filozofskih vprašanj o presečiščih umetnosti, tehnologije in znanosti. Njene ideje in koncepti, često realizirani v sodelovanju z drugimi umetniki ali znanstveniki, so izvedene s poglobljenim interdisciplinarnim in integrativnim pristopom. Leta 2016 je bila nagrajena s posebno omembo na Prix Ars Electronica, ter nominirana za nagrado STARTS2020 in  STARTS2016. 2018 je bila na umetniški rezidenci Ars Electronica (Emap / Emare program).  Leta 2017 je bila ena izmed umetnikov platforme SHAPE, . Njeno delo Aurelia 1+Hz / proto viva generator (artist proof) je od leta 2019 del BEEP Electronic Art Collection iz Reus-a v Španiji. Živi in deluje v Ljubljani.

Koproducenti projektov: Kud Mreža – FriForma, Inexhaustible Editions, Zavod Sektor, PiNA – Kulturno izobraževalno društvo (festival IZIS), Aerial/Sparks Galway 2020 European Capital of Culture in Kino Šiška

Organizacija rezidence: Kino Šiška

Predvaja se…