Intermedija

15. 02. 2021

Kino Šiška

(re)programiranje: Sprožilec

Strategije za samoregeneracijo

Kaj je potrebno za spremembo prihodnosti?

Ministrstvo za prihodnost (The Ministry for the Future, 2020), najnovejši roman Kima Stanleya Robinsona, korenini v znanstveni premisi: države še naprej ignorirajo Pariški sporazum, naš planet pa se segreva vse do točke človeškega vrelišča. Ko Indijo zajame poguben vročinski val, ki pobije na milijone ljudi, pride do podnebnega odziva. Robinson v svojem doslej najmračnejšem, vendar upanja polnem delu raziskuje meje in možnosti človeškega sodelovanja v skrajnih pogojih. V tem tematskem pogovoru pod ključno besedo “sprožilec” bomo razpravljali o tem, kaj bo trenutek streznitve, ko bomo kot človeštvo ponovno razmislili o svojem mestu in poti na edinem planetu, ki ga imamo, ter o obetajočih orodjih, ki jih je Robinson odkril v svojih dolgoletnih raziskavah.

Kim Stanley Robinson je danes najbolj priljubljen pisatelj znanstvene fantastike. Trilogija Mars, njegova prva mednarodna prodajna uspešnica, objavljena med letoma 1992 in 1996, je bila ambiciozno raziskovanje teraformiranja rdečega planeta, ki se je dotikalo  primerjalne vesoljske politike in njenega vpliva na preživetje človeške vrste. S to zavezanostjo  raziskovanju obvladovanja in blaženja podnebnih sprememb je Robinson postal eden vodilnih predstavnikov podnebne fikcije, žanra, ki se odvija v svetu, kot ga poznamo, ali pa v bližnji prihodnosti.

Najbolj priljubljeni naslovi tega plodovitega pisatelja vključujejo New York 2140AuroraShaman in Green Earth. Njegova knjiga 2312 je bila prva, ki je bila nominirana za vseh sedem glavnih nagrad na področju znanstvene fantastike in dobitnica prestižne nagrade Nebula za najboljši roman leta 2013. Njegov najnovejši roman Ministrstvo za prihodnost, objavljen med pandemijo, je surov prikaz tega, kaj bi bilo potrebno, da bi se ljudje končno soočili s pošastnimi stranskimi učinki antropocena.

https://www.kimstanleyrobinson.info

Priporočeno branje:

[Knjiga]: The Ministry for the Future

[Instalacija]: Think of Yourself as a Planet

[Predavanje]: How Climate Will Evolve Government and Society

Organizacija: Aksioma v sodelovanju s Kinom Šiška in v okviru KonS platforme

Predvaja se…