Predavanje

16. 06. 2021

Kino Šiška

serija predavanj in pogovorov o stripu


RAZLITA TINTA | Črna luknja v vrtincu žanrov

spletni dogodek

Še zadnja predpoletna edicija Razlite Tinte bo posvečena odmevnemu stripovskem romanu Črna luknja kultnega ameriškega avtorja Charlesa Burnsa, ki je nedavno pri Stripburgerju izšel tudi v slovenskem prevodu.

Strip govori o čudni bolezni, skrivnostni okužbi, ki se v Seattlu v 70. letih prejšnjega stoletja širi med najstniki in povzroča nenavadne telesne mutacije. Burns se v tej temačni in večplastni mojstrovini učinkovito poigrava z žanrskimi klišeji grozljivke, romantičnih in krimi/noir stripov ter z močno ekspresivnim likovnim izrazom pripoveduje zgodbo o odraščanju in odtujenosti, polno simbolov in metafor, ki presega žanrske okvire.

O večžanrskosti Črne luknje, pa tudi o mejah, breznih in perspektivah žanra v stripu in sodobni popularni kulturi, se bosta pogovarjala prevajalec stripa in član uredništva revije Stripburger Bojan Albahari in Igor Harb, filmski kritik, publicist in eden od ustvarjalcev podkasta o žanru O.B.O.D.

Pogovor bo popestrilo branje odlomkov iz stripa v izvedbi špikerjev Radia Študent.

Dogodek bo na ogled v spletnem prenosu v živo na YouTube kanalu Kina Šiška in Facebook strani festivala stripa TINTA.

Strip: Charles Burns: Črna luknja (Stripburger/Forum Ljubljana, 2021)
Glasovi: Nejc Bahor, Pia Nikolič; zvočni efekti: Luka Seliškar (Radio Študent)

Razlita Tinta je serija (spletnih) predavanj in pogovorov o stripu s poznavalci in ljubitelji te umetnostne zvrsti, s katerimi bomo v Kinu Šiška popestrili stripovsko dogajanje v pričakovanju nove edicije festivala stripa Tinta, ki se bo odvila oktobra.

Organizacija: Kino Šiška, Stripburger/Forum Ljubljana in Radio Študent.

Dostop prost.

Predvaja se…