Film

10. 02. 2018

Katedrala

RAVING IRAN (2016)

slovenska premiera dokumentarnega filma (84 min) in okrogla miza

Velenjsko društvo za promocijo kulture elektronske glasbe Cogo je v sodelovanju z organizacijo za krepitev elektronske glasbe z balkanskega podzemlja SolvdMag, ki izdaja tudi spletni glasbeni magazin, in Kinom Šiška pripravilo projekcijo dokumentarnega filma Raving Iran in okroglo mizo na temo filma.

Film nemške režiserke Susanne Regine Meures spremlja mlada iranska didžeja (Blade&BeardAnoosh Raki in Arash Shadram), ki se v želji po izražanju in ustvarjanju znotraj žanrov elektronske glasbe srečujeta z nerazumevajočimi in brezkompromisnimi iranskimi moralnimi, verskimi ter političnimi omejitvami. Zaradi strogega režima in policijskega nadzora partyje po vzoru festivala Burning Man organizirata v puščavi, 1000 kilometrov od Teherana. Njuna vztrajnost in neustrašnost ju pripelje do tega, da ju povabijo na nastop na dogodku Street Parade v Zürichu, kjer še danes bivata in ustvarjata.

Raving Iran je bil leta 2016 predvajan na velikih filmskih festivalih po vsem svetu, npr. v Mehiki, Luzernu, Reykjaviku, Stockholmu in Amsterdamu.

Filmu bo sledila okrogla miza na temo filma. Govorili bodo prodoren slovenski glasbenik, bloger in kolumnist N’Toko, zaradi ostrih kritih iranskih oblasti v svojih besedilih izgnan iranski reper Naji, ki kot prosilec za mednarodno zaščito trenutno živi v Ljubljani, ter vodilni tekstopisec in izvajalec odnosov z javnostmi na področju elektronske glasbe s klubske in festivalne scene v Sloveniji in tujini Gregor Zalokar.

Režija: Susanne Regina Meures.
Film v perzijščini je opremljen s slovenskimi podnapisi.

Organizacija: Cogo, SolvdMag in Kino Šiška.

Predvaja se…