Glasba

05. 09. 2019

Kino Šiška

Zasavje Noisefest International & Kino Šiška, vol. 6

PUCE MARY

+ Eraldo Bernocchi + Umdhlebi

Kino Šiška in Društvo Infundibulum s Ciklom Komore zvoka ter Delavskim domom Trbovlje v 6. ediciji festivala eksperimentalne glasbe ter nojza Zasavje Noisefest International 2019 vabita na pred-festivalski dogodek, ki bo z izbranimi gosti Puce Mary, Eraldo Bernocchi in UMDHLEBI razgrel zidove prizorišča ter izzval meje slušnega.

Puce Mary je solo projekt Frederikke Hoffmeier iz Kopenhagna, ene vidnejših predstavnic brsteče založbe Posh Isolation, ki je bila instrumentalna pri razvoju bogate nojz in punk scene v mestu. Ta med drugim vključuje zasedbe, kot so Iceage, Vår in Lust for Youth, vendar je bila pot Hoffmeier nekoliko drugačna.

S svojim projektom se avtorica giblje po različnih površinah. Njene zgodnejše izdaje na omenjeni založbi so bile minimalistične, s temnim podtonom, njeno novejše ustvarjanje pa se razvija sočasno z njenim napredovanjem v živih izvedbah in kolaboracijah z drugimi glasbeniki. Skozi svoje zvočno delo raziskuje različne zvočne prakse, prek uporabe rezkih sintetizatorjev zvoka, udarjajočih perkusivnih elementov, obskurnih vokalov, terenskih posnetkov ter razblinjajočega nojza. Projektnosi moderno in razvijajočo se komponento nojz/post-industrialne glasbe, ki skrbno gradi svoje elemente abrazivnega zvoka, ta pa se preliva z bolj ne/domačno ambientalno prezenco.

Eraldo Bernocchi je italijanski zvočni umetnik, skladatelj, producent in kitarist, ki slovi kot razgledan zvočni oblikovalec. Po punk začetkih v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je v sredini osemdesetih soustanovil mednarodno prepoznaven konceptualen avdio projekt Sigillum-S. V devetdesetih je z ženo Petulio Mattioli ustanovil Verba Corrige Productions, bazo za avdio-vizualne projekte ter kolaboracije.

Kot vztrajen zvočni raziskovalec je sodeloval s številnimi umetniki ter glasbeniki: Mick Harris (SIMM, Black Engine), Bill Laswell (Somma, Charged, Ashesitd.), Nils Petter Molvaer, Zu ter neštetimi drugimi. Leta 2008 je s prijateljem Giacomom Bruzzomustanovil londonsko založbo RareNoise z namenom predstavljati najbolj izzivalno in intrigantno elektronsko glasbo ta hip. Založba je v tem času postala pomemben prevodnik in sopotnik številnim umetnikom, pa tudi Bernocchijevim lastnim izdajam.

 

UMDHLEBI je glasbeni projekt Luke Bevka, enega od osrednjih akterjev slovenske podtalne scene. Projekt izhaja iz anarhističnih principov, ki se prepletajo s sfero magično-eksistencialnega. Zvok, ki ga lahko slišimo na treh kasetnih izdajah, se direktno ukvarja z usodo našega planeta, človeških bitij na njem in obstojem nasploh. Zvočna struktura na izdajah se drži logike, ki evocira najbolj elementarne instrumentalne glasbene teksture, narejene s kitarsko nadistorziranim zvokotočjem, ki se obenem prepleta z ambientaliko terenskih posnetkov.

Vstopnica za koncert vključuje brezplačen vstop na en dan festivala ZNFI 2019 po izbiri (6. ali 7. 9.). 

Organizacija: Društvo Infundibulum in Kino Šiška.

Predvaja se…