Ostalo

20. 02. 2020

dvorana Komuna

Produkcijski pogoji za kulturo: izziv in dolžnost za Evropsko prestolnico kulture

javna tribuna

Vas zanima, zakaj je Evropska prestolnica kulture 2025 za Ljubljano in za slovensko kulturo edinstvena priložnost, da se v kratkem roku petih let zgodijo ključni in trajni premiki, ki bodo za vedno spremenili mesto kulture v mestu, regiji in državi?

Mesta ni brez kulture, kulture ni brez umetnic in umetnikov, slednji skupaj s široko paleto drugih ustvarjalcev na področju kulture pa potrebujejo ustrezne produkcijske prostore. Pika. Nekateri do teh prostorov pridejo na trgu in jih najemajo od zasebnih lastnikov, kot je bil še do nedavnega primer Tobačne, drugi jih preko razpisov dobijo v uporabo s strani občin. Prvi so zasebni prostori za kulturo, drug so javni, za stanje kulture v mestu so pomembni oboji. Se pa seveda občasno tudi zaplete, kakor ravno v primeru Tobačne, kjer je zasebni lastnik postavil pogoje, ki za kulturne organizacije niso bili več sprejemljivi.

Toda mesto, ki živi s kulturo in živi kulturo, se je ažurno odzvalo. Zavod Cirkulacija, ki je prostore v Tobačni izgubil, bo delo nadaljeval v prostorih podhoda Ajdovščina v velikost 233 m2. Zgodba s srečnim koncem: ne več 248, temveč 249 organizacij s področja kulture in posameznikov ima danes v uporabi preko 17.000 m2 občinskih prostorov za kulturo v Ljubljani.

A potrebe po produkcijskih prostorih so največje prav v Ljubljani, brez odgovora na ta izziv ne bo razvoja kulture v mestu. Na to opozarjajo kulturnik sami.

Natanko o tem bo tekla beseda na okrogli mizi v Kinu Šiška 20. februarja ob 10 h na javni tribuni z naslovom “Produkcijski pogoji za kulturo: izziv in dolžnost za Evropsko prestolnico kulture”. Vas zanima, zakaj je Evropska prestolnica kulture 2025 za Ljubljano in za slovensko kulturo edinstvena priložnost, da se v kratkem roku petih let zgodijo ključni in trajni premiki, ki bodo za vedno spremenili mesto kulture v mestu, regiji in državi?

Udeleženci:
Simon Kardum (Kino Šiška, član Delovne skupine za pripravo kandidature Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture 2025, moderator)
Mateja Demšič (OK MOL, članica Programskega sveta za pripravo kandidature Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture 2025)
Blaž Peršin (MGML, član Delovne skupine za pripravo kandidature Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture 2025)
Rok Kosec (Mladinski Center Kotlovnica Kamnik, pobudnik za nove produkcijske prostore v občini Kamnik v okviru kandidature Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture 2025)
Tadej Meserko (Asociacija)
Borut Savski (Cirkulacija 2, nekdanji uporabnik Tobačne)

Se vidimo v Kinu Šiška!

Vstop prost. 

Organizacija: Ljubljana EPK 2025, Mestna občina Ljubljana in Kino Šiška.

Predvaja se…