Film

11. 01. 2021 - 15. 01. 2021

Kino Šiška

Predlog: Film avtorice Jill Magid

spletni pogovor in film

Pisateljica, kuratorka, kritičarka in ustanoviteljica we-make-money-not-art.com Régine Debatty se sreča s konceptualno umetnico, avtorico in filmsko ustvarjalko Jill Magid v diskusiji o številnih vprašanjih, ki jih postavlja njen film The Proposal. Spletni pogovor bo zajemal tudi ekskluzivne posnetke iz dokumentarnega filma. Ta je na voljo za ogled do 15. januarja.

Predlog (The Proposal) je triler, enostranska romanca in dokumentarec, ki raziskuje zakonodajo o avtorskih pravicah, še zlasti usodo kulturnih del, ki se znajdejo v zasebnem lastništvu in postanejo blago.

Film Predlog si lahko ogledate kadarkoli od 8. do 15. januarja preko platforme Cinesquare.
Link do vstopnic: 3 EUR
*Jezik: angleščina s slovenskimi podnapisi

VEČ: https://aksioma.org/sl/the.proposal

Spletni pogovor z režiserko: 11. januar 2021, ob 17:00 (brezplačno)
Jill Magid bo sodelovala v spletnem pogovoru z blogerko Régine Debatty.
Na dogodku si bo mogoče ogledati ekskluzivne posnetke iz dokumentarnega filma.

Povezava do pogovora (brezplačen dostop)

Posebni gostje: Alenka Pirman, Maja Bogataj Jančič, Matevž Čelik

Pisateljica, kuratorka, kritičarka in ustanoviteljica we-make-money-not-art.com Régine Debatty se sreča s konceptualno umetnico, avtorico in filmsko ustvarjalko Jill Magid v diskusiji o številnih vprašanjih, ki jih postavlja njen film The Proposal.

V svojem filmskem prvencu umetnica Jill Magid prevprašuje nadzor nad umetniško zapuščino skozi primer mehiškega arhitekta Luisa Barragána, katerega profesionalni arhiv je po njegovi smrti kupilo švicarsko pohištveno podjetje. Fundacija, ustanovljena za nadzor nad njegovimi dokumenti, nadzoruje tudi pravice do arhitektovih del, vključno s pravicami do fotografij njegovih zgradb. Po dolgih epistolarnih izmenjavah z lastnico arhiva ji Magid predlaga dogovor: osvobodi arhiv v zameno za diamantni prstan, ustvarjen iz Barragánovega pepela.

Čeprav je nekonvencionalna, predlog sproža številna pomembna vprašanja: kakšen je odnos kapitalizma do umetnosti in zapuščine? Koga ali kaj ščiti zakonodaja, ko dopušča privatizacijo kulture? Kako je lahko umetnost metodologija, skozi katero se secirajo zahtevna vprašanja?

Spletni pogovor je realiziran v okviru cikla filmskih projekcij Akcija!, v okviru katerega Aksioma od leta 2012 v Sloveniji premierno predstavlja dokumentarne filme, ki so močno povezani z njenim programom.

Projekcija filma in spletni pogovor se bosta kot predogodka odvila v okviru Dneva odprtega znanja, ki ga organizirata Inštitut za intelektualno lastnino in Danes je nov dan. #openknowledgeday

Organizacija: Aksioma v sodelovanju s Kinom Šiška

Predvaja se…