Vizualna umetnost

02. 09. 2014 - 16. 09. 2014

Podobe dejstev: razstava infografik časopisa Dnevnik ob stoti izdaji rubrike Objektivno

Objektiv, sobotna priloga časnika Dnevnik, v svoji rubriki Objektivno z empiričnim vstopom v podatkovno-novinarski žanr pionirsko predstavlja potencial integralnih pristopov v medijskem poročanju. Podatke, besedilo in likovno opremo obravnava kot neločljivo povezane in enakovredne. Prvi in še vedno edini periodični podatkovno-grafični projekt v slovenskih medijih je nastal na pobudo urednika Mirana Lesjaka in likovnega urednika

Objektiv, sobotna priloga časnika Dnevnik, v svoji rubriki Objektivno z empiričnim vstopom v podatkovno-novinarski žanr pionirsko predstavlja potencial integralnih pristopov v medijskem poročanju. Podatke, besedilo in likovno opremo obravnava kot neločljivo povezane in enakovredne.
Prvi in še vedno edini periodični podatkovno-grafični projekt v slovenskih medijih je nastal na pobudo urednika Mirana Lesjaka in likovnega urednika Sama Ačka, ki sta k sodelovanju povabila večkrat nagrajene oblikovalce Aljaža Vindiša, Ajdo Bevc in Aljaža Vesela. Avtorji izbrane teme samostojno obdelajo v celoti: opravijo raziskavo, izdelajo koncept, obdelajo in interpretirajo podatke ter na koncu izdelajo infografiko.
Od svojega nastanka julija 2012 je projekt pritegnil pozornost tako bralcev kot strokovne javnosti (oblikovalske, statistične, novinarske) in dobil več strokovnih priznanj.
S svojim uspehom je rubrika spodbudila več projekov vizualnega novinarstva tudi v redni izdaji Dnevnika. Med njimi tudi nekaj odmevnih: Kam vpisati otroka?, infografično zgodbo o prisluhih NSA in druge. Rubrika je polje za medijske eksperimente, ki Dnevniku omogočajo, da v širšem regionalnem medijskem prostoru orje ledino v integralnem pristopu k vsebinam.

Organizacija: Dnevnik v sodelovanju s Kinom Šiška.

Predvaja se…