Glasba

12. 07. 2017

Križanke

PIXIES

+ Koala Voice

Pixies, eden najbolj vplivnih alter rock bendov vseh časov, ki je s svojo prepoznavno zvočno mešanico psihedelije, disonance, kitarske udarnosti in liričnih melodij usodno vplival na usodne bende, kot so Nirvana, Radiohead, Blur in mnogi drugi, se podaja na obsežno svetovno turnejo, v okviru katere prihaja tudi k nam. Kultno zasedbo, ki navdušuje tako starejše kot tudi najmlajše generacije, bo turneja poleti privedla v ljubljanske Križanke, ki jih je napolnila že v letih 2004 in 1989. Za ogrevanje bo poskrbela živahna domača četverica Koala Voice, od zmage v prvi sezoni Špil lige stalnica tako vzhodnoevropskih klubov kot zahodnoevropskih showcaseov in ena naših najbolj obetavnih mladih zasedb.

Ob tokratnem obisku Pixies, v postavi Joey Santiago (kitara), Black Francis (kitara & vokali), David Lovering (bobni) in Paz Lenchantin (bas), obljubljajo energičen, nepozaben koncert, privrženci skupine pa se lahko veselijo tako starejših klasik in redko slišanih biserov iz zasedbinega kataloga kot tudi novejših pesmi s plošč Indie Cindy ter Head Carrier. Katerih točno, ostaja skrivnost, ki je ne poznajo niti člani sami – izkušeni glasbeniki imajo za nastope v živo namreč v rokavu vedno pripravljenih skoraj 90 skladb, odločitev, katere bodo igrali, pa vedno pade po trenutnem navdihu tik pred koncertom. Tudi tisti, ki so bend kot enega vrhuncev festivala ujeli leta 2014 na zagrebškem INmusicu, se tako lahko veselijo novega edinstvenega nastopa.

Že kar nekaj Save je preteklo, odkar je mlada zasedba Koala Voice leta 2014 slavila zmago v prvi sezoni naše Špil lige, a ena trenutno najbolj obetavnih slovenskih skupin v vmesnem času nikakor ni počivala. Spevna mešanica rocka, popa, disca in punka, odličen prvenec in živahen odrski nastop, ob katerem je nemogoče stati pri miru, je Koale popeljala po že tako rekoč celi Evropi, od vzhodnoevropskih klubov do zahodnoevropskih showcaseov, kot so Reeperbahn, Waves Vienna in Wild Mint – DIY Mag jih je celo razglasil za eno od petih največjih odkritij festivala Eurosonic Noorderslag!

Pred prihajajočo izdajo drugega albuma, ki ga je produciral Danton Supple, tesen sodelavec Coldplay, Morrisseyja in Patti Smith, jih čaka nov izziv – polne Križanke in ogrevanje pred Pixiesi, kamor bodo prišli s še svežimi vtisi s slovaškega festivala Pohoda. Ne dvomimo, da so preizkušnji več kot kos.

Organizacija: ŠKUC Ropot in Kino Šiška.

Predvaja se…