Glasba

11. 02. 2015

ORLANDO JULIUS & THE HELIOCENTRICS (Nigerija, VB/Strut Records)

Druga godba z novim letom nadaljuje ciklus koncertov Sogodbe. S prvim koncertom, ki se bo zgodil v Kinu Šiška, pa s polnim zamahom napovedujemo tudi 31. mednarodni festival Druga godba, ki bo od 28. do 30. maja. Orlando Julius je eden najpomembnejših živih spomenikov afriške popularne glasbe. Že v zgodnjih šestdesetih je kraljeval na nigerijski

Druga godba z novim letom nadaljuje ciklus koncertov Sogodbe. S prvim koncertom, ki se bo zgodil v Kinu Šiška, pa s polnim zamahom napovedujemo tudi 31. mednarodni festival Druga godba, ki bo od 28. do 30. maja.

Orlando Julius je eden najpomembnejših živih spomenikov afriške popularne glasbe. Že v zgodnjih šestdesetih je kraljeval na nigerijski glasbeni sceni, ki jo je pod vplivom ameriškega soula okužil s svojo različico highlifa oziroma afriškega soula, ki je odločujoče vplivala na začetek kariere enega največjih ambasadorjev afriške glasbe Fele Kutija in na to, kar danes imenujemo afrobeat. Danes ta glasbena zvrst doživlja razcvet v vseh koncih sveta, napaja se v lokalnih scenah in se na novo rojeva v glasbenih voščilnicah na nosilcih zvoka ter na koncertnih in klubskih prizoriščih. Založba Strut Records je že nekajkrat na novo zavrtela zgodovino (afriške) popularne glasbe, enako pa velja tudi za londonsko psihadelično jazz zasedbo The Heliocentrics, ki nas je navdušila že pri skupnem albumu in koncertnem sodelovanju z Mulatujem Astatkejem. Pred nami je nova uspešna zgodba, sijajen album Jaiyede Afro (2 CD/2LP Strut Records/Matrix Music) in dolgometražna evropska turneja s postankom v Ljubljani.

http://www.youtube.com/watch?v=e-jSlcV0gRM
http://www.youtube.com/watch?v=R1Nn3rdgznM#t=18

Vabljeni na enega najbolj posebnih glasbenih dogodkov prihajajoče zime v Ljubljani, ki ga bo uvedel DJ Borka.

Sogodbe #6: Druga godba v sodelovanju s Kinom Šiška.

Predvaja se…