Glasba

16. 05. 2017

dvorana Komuna

serija sonica xix

OREN AMBARCHI

Odkar je Oren Ambarchi zamenjal bobne za kitaro, je v zadnjih 20 letih pod svojim imenom izdal že več kot 50 albumov. S svojimi prodornimi zvočnimi raziskovanji liričnosti in noisa se Ambarchi znova in znova izkazuje ne samo kot samozadosten solo glasbenik, ko z globoko pozornostjo razpleta krhke melodije in teksture, ki jih izvaja na kitari in efektih, ampak tudi kot pronicljiv skladatelj. V svoji plodni karieri je sodeloval s številnimi izrazitimi in raznolikimi glasbenimi glasovi, kot so Stephen O’Malley, Jim O’Rourke, Thomas Brinkmann, Ricardo Villalobos in mnogi drugi. V Slovenijo prihaja drugič, v Kinu Šiška smo ga pred leti že slišali pred edinstvenimi The Necks.

Njegova dela so nedoločljive pesniške oblike, umeščene v razpoke med različnimi šolami: sodobno elektroniko in procesiranjem, improvizacijami in minimalizmom, skrivnostno, melanholično poezijo, varljivo preprostostjo in začasno suspenzijo. V njih prepoznavamo reference na Mortona Feldmana in Alvina Luciera; obenem pa tudi rock glasbo, upočasnjeno do svojih temeljev, abstrahirano in nadomeščeno s čistim signalom.

Do poznih 90. let je z raziskovanjem kitarske abstrakcije in z mojstrenjem tehnike zgradil oseben in edinstven zvočni svet, v katerega v zadnjem času vključuje širšo paleto instrumentov. Na zadnjih izdajah, kot sta Grapes from the Estate in The Pendulum’s Embrace, Ambarchi igra tudi na steklene orglice, strune, zvonove, klavir, bobne in tolkala, pri tem pa ustvarja krhke strukture, lahkotne kot svetloba ali zrak, ki nežno sobivajo z globokimi, stene tresočimi basi iz njegove kitare.

Nastopal in snemal je s številnimi umetniki, kot so Fennesz, Otomo Yoshihide, Pimmon, Keiji Haino, John Zorn, Rizili, Voice Crack, Jim O’Rourke, Keith Rowe, Phill Niblock, Dave Grohl, Gunter Muller, Evan Parker, z’ev, Toshimaru Nakamura, Peter Rehberg, Merzbow in drugi. Od leta 2004 sodeluje z ameriškim post-metal bendom Sunn 0))).

Njegova dela so izdale mednarodne založbe, kot so Touch, Southern Lord, Table of the Elements in Tzadik. Leta 2003 je njegova live izdaja Triste prejela častno omembo na festivalu Prix Ars Electronica v kategoriji digitalne glasbe.

Organizacija: MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti v koprodukciji s Kinom Šiška.

Predvaja se…