Intermedija

23. 09. 2016 - 06. 10. 2016

Olja Grubić: PSIHOLOŠKI KANIBALI

Psihološki kanibali je intermedijski projekt, ki problematizira plutokracijo, kot obliko absolutne politične oblasti. Psihopatska elita skozi religijo, vojsko in politiko družbi vsiljuje norme, katere ta brez pomisleka sprejema. Egoizem, želja po oblasti, militarizem, glorifikacija politične moči, verski misticizem in fanatizem ter narcisizem so lastnosti sodobne družbe, sodobni psihopati pa so pogosto inteligentni ljudje, ki zakona

Psihološki kanibali je intermedijski projekt, ki problematizira plutokracijo, kot obliko absolutne politične oblasti. Psihopatska elita skozi religijo, vojsko in politiko družbi vsiljuje norme, katere ta brez pomisleka sprejema. Egoizem, želja po oblasti, militarizem, glorifikacija politične moči, verski misticizem in fanatizem ter narcisizem so lastnosti sodobne družbe, sodobni psihopati pa so pogosto inteligentni ljudje, ki zakona ne kršijo, vendar ga ustvarjajo.

Aktivistična umetnost in drugi neprimerni komentarji na stanje v družbi, vladavino psihopatov in njihovo izkoriščanje so cenzurirani. Cenzura zato v projektu postane medij izražanja, komentar in umetniška reakcija na svet v katerem živimo. Umetniška knjiga vsebuje cenzurirane slike, risbe in tekste z občasnimi zvočnimi intervencijami – ”psihološkimi minami”. Cenzura obiskovalcem dopušča svobodno interpretacijo tega, kaj zaradi nje ni vidno in izzove razmislek o svobodi izražanja ter o (samo)cenzuri zaradi strahu. FB dogodek>

Olja Grubić

Vizualna umetnica in performerka Olja Grubić je rojena v Pulju (1990), kjer je končala gimnazijo, nato pa diplomirala na Akademiji za Vizualne Umetnosti v Ljubljani, smer konceptualizacija prostora. Dela z različnimi mediji; risba, instalacija, video, fotografija, performans, kabare, ter se ukvarja s sodobno in angažirano tematiko. Njena dela reflektirajo širok spekter občutkov in socialnega stanja današnje družbe.

Od leta 2014. je član HDLU-Istre, ter razstavlja in performira na Hrvaškem in v Sloveniji.

Sodelovala je z različnimi umetniki: La Pocha Nostra, Julia Bardsley, Ursula Martinez, Kate Mcintosh, Janez Janša, Bojan Jablanovec – Via Negativa.

Jernej Kapus

Glasbenik in grafični oblikovalec Jernej Kapus je rojen v Ljubljani (1989). Gimnazijo je končal v Črnomlju in trenutno zaključuje študij Grafične in interaktivne komunikacije na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Ustvarja glasbene podlage za performanse, video in predstave sodobnega plesa (Pas de Tea, Kaja Janjić, Matic Bobnar; Cianoza, Kaja Janjić), poleg tega ustvarja avtorsko glasbo in grafične podobe.

Predvaja se…