Vizualna umetnost

01. 12. 2014 - 12. 12. 2014

STRIPBURGERJEVA OFENZIVA IZ ARHIVA

razstava posterjev in grafik Revija Stripburger nam za uvod v vročično decembrsko dogajanje pripravlja razstavni projekt z naslovom Ofenziva iz arhiva, s katerim bo zvesti publiki predstavila najboljše, kar se je v zadnjih dvajsetih letih nabralo v njenih arhivih. V dveh desetletjih trdovratne eksistence se je v Stripburgerjevih depojih nabralo za dobri dve stotniji plakatov in

razstava posterjev in grafik

Revija Stripburger nam za uvod v vročično decembrsko dogajanje pripravlja razstavni projekt z naslovom Ofenziva iz arhiva, s katerim bo zvesti publiki predstavila najboljše, kar se je v zadnjih dvajsetih letih nabralo v njenih arhivih.

V dveh desetletjih trdovratne eksistence se je v Stripburgerjevih depojih nabralo za dobri dve stotniji plakatov in vsakršnih odtisov in natisov različnih stripovskih avtorjev in organizacij – gre za grafična dela, ki so jih ob različnih prilikah bodisi sproducirali v Ljubljani, bodisi so jih prejeli v dar od striparskih kolegov, sodelavcev in partnerjev. Glede na avtorski izraz in tematiko izredno raznoliko bero lahko v grobem razdelimo na tri sklope. Poleg klasičnih plakatov, namenjenih promociji stripovskih dogodkov, se v Stripburgerjevi zbirki nahaja še cel redosled raznoterih stripovskih permutacij, ki povzemajo funkcijo in formo plakata. V tretjo skupino sodijo izvirni sitotisk plakati, podpisani z imeni slovitih in manj slovitih avtorjev, katerih primarno področje ustvarjanja je strip.

V Kinu Šiška bodo razstavljeni plakati iz serije Pozor, delo! ter dela, ki jih je Stripburger pridobil v dar ali z menjavo. Gre za dela, ki posegajo na polje grafike oziroma za serijo plakatov, ki bodisi oglašujejo stripovske dogodke, bodisi so formo plakata izkoristili za krajšo stripovsko pripoved, ki razstavljena na ulicah omogoča dostopnost stripa čim večjemu številu mimoidočih. Razstavljena dela, pod katera se podpisuje kopica tujih in domačih avtorjev, bo zaznamoval karseda širok razpon avtorskih izrazov oziroma tehničnih rešitev.  Razstava izpostavlja izjemno pestrost in širino stripovskega ustvarjanja.

Soorganizacija Stripburger / Forum Ljubljana in Kino Šiška.

Predvaja se…