Ples/gledališče

24. 10. 2018

Tribuna na Velikem odru

Peter Mlakar • Dragan Živadinov

ODILO. ZATEMNITEV. ORATORIJ.

gledališka predstava v okviru 53. Festivala Borštnikovo srečanje

Odilo Globočnik (ali Globocnik) se je rodil 21. aprila 1904 v Trstu, v družini, ki je bila po poreklu iz Tržiča na Gorenjskem. Kot eden vodilnih avstrijskih nacionalsocialistov je odigral ključno vlogo pri padcu avstrijske vlade in anšlusu. Pozneje ga je Himmler, ki je cenil njegovo neusmiljenost in privrženost stvári, postavil za voditelja SS in policije v okrožju Lublin.

Odilo Globočnik je bil odgovoren za uničenje varšavskega in białistoškega geta, za prisilno preseljevanje Poljakov in za akcijo Reinhard – vzpostavitev in nadzor celotne mreže zbirnih, delovnih in uničevalnih taborišč Bełżec, Sobibór in Treblinka na območju Lublina, v katerih je pomrlo več kot dva milijona Judov in 50.000 Romov. Iz nekaterih poročil je moč sklepati, da je bil prav Globočnik tisti, ki je Himmlerju kot sredstvo za izvedbo “končne rešitve” predlagal plinske celice. Po Mussolinijevem padcu so Globočnika premestili v Trst, kjer je med drugim vodil Rižarno, edino uničevalno taborišče na tleh današnje Italije.

Igrajo: Primož Bezjak, Damjana Černe, Sara Dirnbek k. g., Ivan Godnič, Jure Henigman k. g., Željko Hrs, Uroš Maček, Maruša Oblak, Ivan Peternelj, Robert Prebil, Ivan Rupnik, Romana Šalehar.

Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče in Kino Šiška. Predstava bo uprizorjena v okviru 53. Festivala Borštnikovo srečanje.

Predvaja se…