Glasba

28. 10. 2018

Komuna

Noreia & Tola Custy: VIŽE – TUNES

Doživite unikatno fuzijo irske in slovenske tradicionalne glasbe z domačo skupino Noreia ter mojstrom irske glasbe Tolo Custyjem!

Zavoljo kombinacije živahnosti in mističnosti je irska tradicionalna glasba postala eden najpomembnejših izvoznih produktov Irske v svetu. Kljub velikim spremembam vrednot v sodobni družbi je irska glasba ostala relevantna, zasluge za to pa lahko pripisujemo številnim izvrstnim glasbenikom in skupinam, ki so jo uspele popularizirati in jo z vsako novo generacijo uspele približati mlajšemu občinstvu. Tudi v našem okolju smo priča vedno večjemu zanimanju za lastno glasbeno dediščino, ki predvsem v zadnjih letih doživlja podoben preporod.

Z letom 2018 Noreia stopa iz svojih ustaljenih smernic delovanja in predstavlja novi projekt, v katerem združuje svoji dve veliki ljubezni – irsko in slovensko tradicionalno glasbo. Projekt razkriva pomembne podobnosti v dveh sicer geografsko oddaljenih tradicijah. Ljudska glasba je od nekdaj bila živa tvorba, ki se je spreminjala s časom in stikom z drugimi kulturami. Ob raziskovanju glasbenih struktur in značilnosti kmalu postane jasno, da posamezni narodi med seboj niso trgovali zgolj z dobrinami, temveč pomembno vplivali eden na drugega v kulturnem vidiku.

Noreia je petčlanska glasbena zasedba izkušenih mladih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske pesmi in melodije, a ne vedno na povsem tradicionalen način! V zadnjih treh letih delovanja je skupina Noreia zabeležila preko 200 nastopov. Zasedba se vedno pogosteje pojavlja na festivalskih odrih, tako doma, kot v tujini. Za njimi so uspešne turneje: Irska (2012), Hrvaška, Italija, Avstrija (2014), Češka, Nizozemska (2015, 2017), Nemčija (2016, 2017) in Španija (2017). V januarju 2017 je skupina izdala svoj drugi album Moments To Treasure, kjer lahko poleg tradicionalnega prvikrat slišimo tudi nekaj avtorskega materiala. V letu 2017 je skupina v močni mednarodni konkurenci izbrana za nastop na največjem festivalu keltske glasbe na svetu, Ortigueira v Španiji, kjer nastopijo pred 30.000-glavo množico kot otvoritveni koncert festivala. Skupina je glasbeno sodelovala z izjemnimi imeni, kot so Donal Lunny, Tola Custy, Diarmaid in Donncha Moynihan, Janez Dovč in drugi.

Tola Custy je vrhunski violinist in glasbeni pedagog ter eno izmed največjih in najbolj priznanih imen v irski tradicionalni glasbi. Tola je profesor Univerze v Limericku ter OAIM (Online Academy of Irish Music). V svoji karieri je sodeloval z glasbeniki, kot so Mirella Murray (Cherish the Ladies), Donogh Hennessy, Arty Mcglynn in Edi Reader, skupinami kot so Lúnasa, Flook, Gráda, Keeva ter mnogimi drugimi.

Organizacija: Društvo za razvijanje kreativnosti.

Predvaja se…