Vizualna umetnost

18. 09. 2017 - 13. 10. 2017

Galerija Kamera

Neža Jurman: GHETTOSAFARI

Projekt GhettoSafari je prostorska instalacija, sestavljena iz betonskih multiplov, ki nastanejo skozi proces igranja z Lego kockami, kalupiranjem in vlivanjem teh v beton. “3D sestavljanka” deformiranih betonskih kock poenostavljeno posnema stanovanjske komplekse, ki lahko pripadajo favelam, socialno degradiranim življenjskim prostorom, gradbenim luknjam, zapuščenim gradbiščem ali arhitekturam …

Kakor v resničnem življenju, ko se srečamo s stavbnimi škrbinami, postavitev ghettosafarija postavlja vprašanja o uporabi in zasedanju zapuščenih prostorov, estetizaciji in gentrifikaciji samoniklih lokalnih skvotov. Kiparska instalacija v tem kontekstu naslavlja nestandardiziran prostor kot mestni glitch, ki pravzaprav velikokrat izčiščenim, ubranim mestnim zasnovam postreže s povodom za razvoj (alternativne) kulture.

Umetniška praksa Nez Pez (Neža Jurman, 1985) je zaznamovana s procesualnostjo, multipliciranjem in izdelovanjem nikoli povsem sklenjenih ciklov umetniških del. Njen opus spremljajo ponavljajoči se motivi, ki se selijo iz medija v medij, osnova njenega dela pa je skicozna risba, ki se sprehaja skozi različne medije – skozi grafiko, sliko, animacijo in celo risbo v kiparstvu –, se jim prilagaja, a hkrati vseskozi ostaja zvesta lastnim zakonitostim.

Nez Pez je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, kjer je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. Zanimajo jo različni mediji in zvrsti umetnosti, zato se materiali in pristopi, ki jih uporablja pri svojem delu, spreminjajo z vsakim projektom. Ustvarja na področju kiparstva, instalacij, zvočne in video umetnosti, risbe, grafike, ilustracije, ulične umetnosti in scenografije. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, BiH, Bolgariji in na Češkem. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Kuratorka razstave: Anja Zver.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…