Glasba

26. 02. 2019

dvorana Katedrala

NENEH CHERRY

+ Charlotte Adigéry

Po sedmih letih se v Ljubljano vrača Neneh Cherry, ikona angažiranega elektronskega popa in hiphopa! Potem ko je leta 2012 v Križankah nastopila s kultnim jazz triom The Thing, nas bo tokrat prvič obiskala s svojo lastno zasedbo. Poleg starih hitov, kot je “7 Seconds”, nam bo predstavila povsem novi album Broken Politics, ki ga je posnela s Kieranom Hebdenom (Four Tet).

Broken Politics predstavlja nadaljevanje sodelovanja, ki se je začelo pri prejšnjem albumu Blank Project (2014). Tokrat sta se Neneh Cherry in njen soprog ter sodelavec Cameron McVey na snemanje albuma odpravila v Woodstock, ZDA, kjer Kieran Hebden živi zadnja leta. Tam sta najela studio jazz pianista Karla Bergerja, ki je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja igral v zasedbi njenega očeta, znamenitega trobentača in skladatelja Dona Cherryja. Album je tako nastal v družinski, prijateljski atmosferi, kar je morda razlog, da ni tako jezen in udaren kot Blank Project, temveč bolj umirjen in soulovski, kjer jeza, premišljenost, melanholija in vznemirljivost enakovredno izžarevajo njegovo srž. Poleg Four Teta se je kot producent albuma podpisal tudi 3D (Massive Attack).

Neneh Cherry je samostojno glasbeno pot začela leta 1982, še pred tem pa je pela v post-punk zasedbah The Slits in Rip Rig and Panic. Samostojni prvenec Raw Like Sushi, enega izmed 1001 albumov, ki jih morate slišati pred smrtjo, je izdala leta 1989, pri njem sta sodelovala dva člana Massive Attack, ona pa je kot aranžerka sodelovala na prvencu Massive Attack Blue Lines (1991). Iz tega časa se mnogi še vedno spominjajo njenega hita “I’ve Got You Under My Skin”, v devetdesetih pa je sloves globalne zvezde utrdila s hitom “7 Seconds”, ki ga je odpela skupaj z Youssoujem N’Dourjem, najpopularnejšim senegalskim glasbenikom vseh časov. Od takrat naprej je Neneh stalnica svetovnih odrov, a šele sodelovanje z rojakom Matsom Gustafssonom in zasedbo The Thing jo je prvič pripeljalo v Slovenijo.

Odraščajoča v glasbenem okolju in pod močnim vplivom glasbene odprtosti ter inovativnih pristopov njenega očeta je ves čas svoje kariere uspevala s kreativnimi pristopi in v zavedanju politične stvarnosti ter družbenih problemov. S še vedno aktualno, originalno in navdihujočo glasbeno potjo stremi k angažiranju novih generacij in vzpodbujanjem starejših, da ji sledijo. Razprodani nastopi po vsem svetu medtem dokazujejo, da je v odlični glasbeni in koncertni formi. Je umetnica, ki je zgodovini popularne glasbe vedno dajala svežino in jo še naprej neguje v obliki, ki je odsev potreb generacij, ki prihajajo. Privoščite si zimsko glasbeno poslastico z Neneh Cherry.

Koncert Neneh Cherry bo otvorila belgijsko-karibska glasbenica Charlotte Adigéry, ki preko synth popa pripoveduje zgodbe, na katere se vedno da plesati. Njena kreolsko-angleško-francoska besedila nam odpirajo vrata v življenje karibske diaspore v Evropi, kreolsko simboliko ali pa zgolj slednje: ”Če se v življenju počutiš utrujeno in brezupno, odvrzi vse, kar na koncu ni pomembno. Pleši, dokler se ti ne zvrti. Bodi svoj gol in brezkompromisen jaz.” 8. februarja je izdala svoj drugi EP, poimenovan Zandoli.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Druga godba in Kino Šiška.


Podprto s strani 
Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…