Ples/gledališče

08. 02. 2020

dvorana Katedrala

festival bobri

NEBO NAD MENOJ

lutkovno-igrana predstava

S premiero gledališkega dokumentarca Nebo nad menoj, ki je nastal v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Univerze v Ljubljani in Centra urbane kulture Kino Šiška, se bo ob slovenskem kulturnem prazniku zaključil 12. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Premiera bo v soboto, 8. februarja, ob 16. uri, v Centru urbane kulture Kino Šiška, ponovitve pa od 18. februarja naprej v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Režiser Tin Grabnar in drugi ustvarjalci bi s predstavo radi spodbudili zavedanje o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb; o tem, da so dogodki in ravnanje ljudi na različnih koncih globaliziranega sveta med seboj povezani in da ima vsak posameznik moč stvari spreminjati na bolje.

Gledališki dokumentarec Nebo nad menoj nas popelje tja, kamor redko stopi človeška noga, kjer so pogoji bivanja drugačni kot pri nas, kjer gozdovi ne uspevajo več in kjer se je življenje prilagodilo enim izmed najbolj skrajnih razmer na svetu. To je Arktika, kraljestvo polarnega medveda, morska pokrajina, ki jo večino časa prekriva debela plast ledu in snega. To je tudi območje velike biotske raznovrstnosti, ki vsak dan razkriva nove zgodbe s področja ekologije.

Glavni junak predstave je polarni medved Nanook. Ravnokar je priplezal iz svojega zavetja in radovedno gleda okrog sebe. Naredil je prve korake po belih snežnih kristalih, ki se ugrezajo pod njegovimi šapami. Pred njim je še dolga in težka pot, pot, ki je odvisna tudi od nas …

Nanookova zgodba predstavlja zgolj vrh ledene gore podnebne krize, s katero se soočamo, in njegova življenjska pot oriše zgolj peščico prizorov, ki se odvijajo po svetu. Danes ni več vprašanje, ali podnebne spremembe obstajajo ali ne, temveč gre za dogajanje, ki poteka pred našimi očmi in vpliva na naš vsakdan.

Predstava sestavlja, prestavlja in razstavlja slikovite prizore, ki se po načelu dokumentarnosti nizajo v zgodbo o vplivu okolja na severnega medveda. Z različnih vidikov kontekstualizira naš planet in ga postavlja v razmerje s človekom. Spregovori o veličastni in razgibani naravi, ki je vse bolj degradirana in ne more več kljubovati okoljskim spremembam. Gibljiva pripoved se odvija na veliki svetleči platformi, ki se vrti okrog svoje osi. Gledalci dogajanju na Arktiki sledijo v zrcalni sliki iz ptičje perspektive. S pomočjo ogledala se predstava poigrava z optiko in gravitacijo postavi na glavo. Takšno prelisičenje težnosti pa omogoči čudežen občutek lebdenja v praznem prostoru in raziskovanje neobičajnih tehnik animacije.

Tin Grabnar se že od zgodnjih let intenzivno udejstvuje na področju performativnih in uprizoritvenih praks. Polje njegovega zanimanja sega tako v klasično kot tudi alternativno, lutkovno in dokumentarno gledališče. Široko razumevanje gledaliških praks in različnih uprizoritvenih postopkov mu omogočajo, da v svojem delu povezuje elemente plesa, improvizacije, sodobnega lutkarstva, magije, performansa in vizualne umetnosti. V zadnjih nekaj letih je skupaj s soustvarjalci za svoje predstave razvijal tudi dramska besedila, v katerih so dialogi pisani neposredno z mislijo na končni učinek uprizoritve in izostritev njene vsebine. V svojih predstavah tematizira sodelovanje, skupnost, skupinsko dinamiko in nemoč. Raziskuje gledališko komunikacijo, preverja širok spekter različnih uprizoritvenih strategij in vzpostavlja skupinski proces nastajanja predstave. Za predstavo Nekje drugje Lutkovnega gledališča Ljubljana je prejel številne mednarodne nagrade.

Predstavo je v okviru praznovanja svoje 100. obletnice podprla Univerza v Ljubljani. Do sodelovanja je prišlo zaradi želje, da bi okrepili stik med znanostjo in umetnostjo ter promovirali znanost tudi zunaj akademskih krogov. Pri nastajanju predstave sta sodelovali Akademija za likovno umetnost in oblikovanje in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Avtorji besedila: Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj, Tadeja Pungerčar
Režiser: Tin Grabnar
Dramaturginja: Tjaša Bertoncelj
Oblikovalec luči: Kristjan Vidner
Avtor glasbe: Mitja Vrhovnik Smrekar
Oblikovalki scenografije in likovne podobe: Jasna Vastl, Nastja Miheljak
Svetovalka za scenografijo: Sara Slivnik
Kemijsko snovanje: Žiga Ponikvar (Univerza v Ljubljani)
Nastopajoča: Anita Gregorec, Lovro Finžgar
Koproducenti: Slovensko mladinsko gledališče, Lutkovno gledališče Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Center urbane kulture Kino Šiška.

Dodatna dejavnost: Predstavi bodo v dvorani Komuna sledile delavnice z mentoricami iz Združenja Sezam in Javnega zavoda Mala ulica.

Za vse gledališke, plesne in glasbene prireditve ter filme lahko brezplačne vstopnice prevzamete v soboto, 11. januarja, med 11.00 in 16.00 (oziroma dokler ne bodo pošle) v Festivalni dvorani na Vilharjevi 11.

Organizacija: Kino Šiška v okviru 12. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

Predvaja se…