Delavnice

25. 11. 2021

Galerija DobraVaga

NEBINARNI ZIN

pogovor ob izidu zina

Zavod TransAkcija v sodelovanju z DobroVago vabi na dogodek ob izidu Nebinarnega zina. Nebinarni zin smo pri TransAkciji soustvarile_i s številnimi nebinarnimi osebami in kot tak predstavlja kolaborativen, skupnostni izdelek ter s tem prvo takšno publikacijo o nebinarnih temah v Sloveniji.

Namen zina je skozi ustvarjanje nebinarnih oseb samih predstaviti in razmišljati o doživljanju nebinarnosti in vseh tem, povezanih z življenjem nebinarnih oseb. Nebinarni zin je tako poskus, kako misliti temo spolne nebinarnosti oz. oseb z nebinarnimi spolnimi identitetami v cisheteropatriarhalnem svetu in onkraj njega.

Pri tem nas bo zanimal tudi zin kot medij, ki ga uporabljajo marginalizirane skupnosti, v tem primeru kvir skupnosti za ustvarjanje svojih zgodb, vidnosti in za reclaiming. Zin kot prostor, kjer si same_i ustvarimo pomembne vsebine, prostor, ki nam ni dan, dokler si ga ne vzamemo same_i.

“Nebinarnost mi pomeni odvzem pritiska binarne družbe, svobodo, prostost telesa in izražanja.”

“Nebinarnost mi predstavlja vesolje. Prostrano, polno neskončnih možnosti, čudovito in – če se le zares ozreš – res prelepo. Istočasno pa je tako neskončno, da je za mnoge nedojemljivo in strašno.” (oba citata vzeta iz Nebinarnega zina)

Na dogodku bomo najprej predstavile_i Nebinarni zin in spregovorile_i o zinu kot mediju, nato pa želimo prostor odpreti za deljenje misli vseh udeleženk_cev ter seveda vseh, ki so prispevale_i k zinu. Pri pogovoru bodo sodelovale_i Evan Grm, vodja programa pri Zavodu TransAkcija, Nuka Horvat, ki je zin oblikoval in uredil, ter Tea Hvala, avtorica zinov, književnica in umetnostna kritičarka.

Zin bo dostopen na spletu, v fizični obliki pa prvič na dogodku. Po dogodku bo brezplačno na voljo tudi v DobriVagi.

Dogodek bo potekal v sklopu TransFormacij VI: meseca transspolnosti, ki ga Zavod TransAkcija organizira že šesto leto zapovrstjo. Osrednja tema letošnjega meseca so skupnosti; njihov razvoj, gradnja, prevpraševanje in krepitev. Prepričane_i smo, da ima predstavitev Nebinarnega zina posebno vrednost pri oblikovanju in utrjevanju skupnostnih vezi.

Nuka Horvat je junija 2021 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, na smeri Ilustracije. Ukvarja se s slikanjem in grafiko, ustvarja stripe, zine in ilustracije. Tematsko rad združuje umetnost in (trans) aktivizem. Od leta 2018 je del ekipe TransAkcija, kjer sodeluje kot prostovoljec. 

Tea Hvala je svoj prvi zin Pssst … objavila leta 1997. Po štirih številkah in pol so sledili Potopis kože (2001), Slastičarna (KUD Anarhiv & KUD Mreža, 2002), The Curved (2004), Izvajanje velikega blatarja (samozaložba Damijan Kracina, 2007), 3 Stories (2010), Togi nasmehi (2013), Razkorak (LBAL, 2015) in Podzemlje (samozaložba Bata Leviki, 2016). Med letoma 2008 in 2016 je na delavnicah Svetovi drugih soustvarjala zine kolektivno ustvarjenih zgodb in kolažev. 

Zavod TransAkcija je prva in (zaenkrat) edina trans specifična organizacija v Sloveniji. V zavodu smo aktivne trans osebe, ki delamo s trans osebami in za trans osebe. Delujemo za podporo, informiranje, opolnomočenje in zavezništvo transspolnih oseb v Sloveniji, naše ključno poslanstvo pa je zagovorništvo človekovih pravic in svoboščin transspolnih in spolno nenormativnih oseb. Prispevamo k vidnosti transspolnih oseb in tematik v javnih družbenih prostorih ter se zavzemamo za pojavljanje diskurza o spolih, spolnih identitetah in spolnih izrazih v slovenski javnosti.

Organizacija: Zavod TransAkcija in Kino Šiška/DobraVaga

PCT POGOJI
Ob vstopu na prireditveni prostor v času javnih kulturnih prireditev je potrebno upoštevati veljavne javnozdravstvene ukrepe in s tem dokazila o PCT pogoju. Kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT se lahko predloži digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR (mobilna sporočila niso veljavna) ali se predloži drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu s predpisi, ki ga pristojna oseba preveri z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo. Ob predložitvi katerega od navedenih dokazil je potrebno izkazati tudi veljaven osebni dokument.

Predvaja se…