Vizualna umetnost

17. 03. 2014 - 31. 03. 2014

NATAN ESKU: BETELGEZA (pregledna razstava)

Natan Esku (1973) je ilustrator z obilico radovednosti, želje po preizkušanju novih materialov in tehnik, predvsem pa z ogromno strastjo do dela. Neprestano premika meja svojega ustvarjalnega izražanja povsod, kamor seže oko in občutek za estetiko. Posledica eksperimentiranja na področju vizualne umetnosti je bilo profesionalno uveljavljanje na navidezno ločenih področjih, kot so slikarstvo, kiparstvo, grafično

Natan Esku (1973) je ilustrator z obilico radovednosti, želje po preizkušanju novih materialov in tehnik, predvsem pa z ogromno strastjo do dela. Neprestano premika meja svojega ustvarjalnega izražanja povsod, kamor seže oko in občutek za estetiko. Posledica eksperimentiranja na področju vizualne umetnosti je bilo profesionalno uveljavljanje na navidezno ločenih področjih, kot so slikarstvo, kiparstvo, grafično oblikovanje, fotografija, scenografija, oblikovanje interjerjev ter razvoj likov za lutkovno gledališče in animacijo. Vsako ustvarjanje je zanj samosvoja izkušnja, ki jo prenaša z enega področja na drugega, jo reciklira in poustvari.

V delih je prisotna komična figuralika, ki zgodbo pripoveduje sama zase. Živost ji navdihuje odločna črna linija, močne osnovne barve in kontrasti. Veliko je poigravanja z besedami, ki so včasih ironično pomenljive in družbeno kritične, drugič fonetično zanimive, naslednjič produkt trenutnega vtisa ali preprosto brezkonceptualne. Celota elementov tvori nezgrešljiv avtorjev pečat, odporen na sociokulturne tokove.

Kot samostojni ustvarjalec na področju kulture  se uspešno preizkuša na raznovrstnih projektih. Sodeluje z večjimi oglaševalskimi agencijami in oblikovalskimi studiji ter ponuja kreativne rešitve za potrebe klientov. Predstavil se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah in leta 2009 prejel nagrado Mednarodnega bienala ilustracije Zlatno pero Beograda za inovativno delo, ki nerazdružljivo povezuje poezijo z ilustracijo.

(Nina Ivančič)

www.natanesku.com

Predvaja se…