Vizualna umetnost

06. 12. / pon / 19:00

Galerija Kamera

Martina Jurak, Maruša Uhan, Rea Vogrinčič: NAČRT PREMIKANJA

kuratorski cikel 2021

vstop prost

Ples je vsesplošna, množična dejavnost – oblika zabave in hkrati stroga, konceptualna umetniška disciplina, način definiranja mislečega telesa. Naučeno strukturirano gibanje znotraj danega konteksta pa ni lastno le plesom. Principe koreografije je možno prenesti v različne sfere našega vsakdana; koreografirane so poti premikanja v službo, dela za tekočim trakom, globalne poti ladijskega prometa …

Gibanje naših teles pogojujejo bolj ali manj jasno začrtani vzorci premikanja, ki zaznamuje posameznike in skupnost. Razstava Načrt premikanja razgrinja zapise koreografiranega giba, ki v sebi zrcali in soustvarja družbene ureditve. Raje kot na virtuoznost plesa se osredotoča na zatikanja in nespretne poskuse sledenja predloženim plesnim shemam. Tri umetnice se v izbranih projektih ukvarjajo z mestoma nevidnimi in včasih na videz nesmiselnimi koreografijami. Naj gre zgolj za opazovanje ali ustvarjanje novih razmer, dela združujejo situacije, v katerih se subjekti s ponavljanjem naučenega premikanja prilagajajo novemu okolju ter znotraj njega gradijo svoj lasten prostor.

Kuratorski cikel 2021: Konstruirane identitete z različnih vidikov in izhodišč raziskuje družbene strukture in situacije, pri čemer izpostavlja proces izgradnje identitete posameznika znotraj določene skupnosti ter njene vloge v specifičnih družbenih ustrojih. Vsako razstavo bo pospremila publikacija, združene pa bodo predstavile cikel kot celoto.

Kuratorka: Lara Reichmann

Rea Vogrinčič (1994) je leta 2018 diplomirala na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, trenutno pa končuje podiplomski študij kiparstva. Deluje na področju vizualnih umetnosti in raziskuje vsebine, vezane na medij zvoka. Od leta 2019 z umetnico Nino Goropečnik soustvarja platformo Pita Projekt. Končala je Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti. Je del kolektiva galerije DobraVaga in del vizualno-glasbenega kolektiva MATER. Kot mentorica in asistentka delavnic je zadnje pol leta sodelovala pri platformi za sodobno raziskovalno umetnost konS. Razstavljala je na več skupinskih razstavah, med drugim v Galeriji Simulaker (2021), Galeriji Equrna (2017, 2018 in 2021), Galeriji MediaNox, Maribor (2021), Galeriji Knifer, Osijek (2020), in v galeriji Lauba, Zagreb (2019).

Maruša Uhan (1994) je leta 2017 zaključila študij na akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Primarno se osredotoča na naivnost in njeno izgubljanje v procesu odraščanja ter v našo postopno preobrazbo v posameznike, prilagojene ustaljenemu družbenemu redu.  S svojimi deli je sodelovala na različnih razstavah in bila vključena v več rezidenčnih programov, med drugim v Galeriji Y2, Groningen (2017), v okviru festivala Kolla, Steinfort Mirador, Luksemburg (2017), v galeriji DobraVaga (2018), Galeriji Simulaker (2019) in Galeriji IG Bildende Kunst, Dunaj (2019). Od leta 2019 v ljubljanski Galeriji P74 izvaja otroške delavnice, ki jih ponuja Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. Leta 2021 je prevzela del kuratorskega programa v galeriji Portal 2-7-7-7-8 na ljubljanski Špici.

Martina Jurak (1991) je končala magisterij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Nato se je preselila v Berlin, kjer je med 2017 in 2018 opravljala prakso v performativno-plesnem studio Tatwerk. V tujini je predstavila prvi solo performans “Vacuum” (2018), glasbena videa “Village Creep” in “Death with it’s luminance” (2019) ter solo improvizacijo “Rooftops” (2020). Sedaj razvija svojo eksperimentalno gibalno prakso z elementi butoh plesa in prostorskimi študijami. Ukvarja se s fenomenom mesta skozi relacije med arhitekturo in ne/delujočim gibanjem. Leta 2019 se je udeležila plesne rezidence v berlinskem Lake Studio in pripravila performans “Spiral”. Med Berlinom in Ljubljano je nastal tudi video performans ”Relacije#2” z Nežo Knez, prikazan leta 2018 v galeriji Zelenica v ljubljanskem Rogu. V Kinu Šiška je razstavljala znotraj cikla mladih ustvarjalcev, s solo instalacijo “Flesh” leta 2015 in nato na skupinski razstavi “Common Space” na Reki. Bila je del skupinskih razstav “Utelešenje” v Galeriji Equrna (2017), “Blind Date” v Galeriji P74 (2016) in “Umetnina v nastajanju” v galeriji Media Nox v Mariboru (2014). Prejela je priznanje za svojo magistrsko nalogo “Produktivnost giba: Vaje v potrati časa” in napisala tekst “Prostor skozi performativno umetnost” za publikacijo O prostoru v okviru projekta Community Kit v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (2017).

6. 12. 2021 – 7. 1. 2022 @ Galerija Kamera
Vstop prost.

Organizacija: Kino Šiška

Predvaja se…