Glasba

15. 12. 2018

dvorana Katedrala

MY BABY

+ Igralom

Lani so nizozemski trance/blues šamani My Baby z nepozabnim nastopom razprodali, razplesali in razgreli našo malo dvorano. Leto pozneje se vračajo, tokrat na naš veliki oder, s povsem svežo novo ploščo in novo nalogo – da z nami potegnejo črto pod 2018 na tradicionalni Šiškini prednovoletni zabavi. Pridružil se jim bo srbski trio Igralom z novim albumom.

Po ploščah My Baby Loves Voodoo!, Shamanaid in Prehistoric Blues, s katerimi si je trio My Baby med drugim utrl pot po celem svetu, se priključil turneji z znamenitim ameriškim blueserjem Seasick Steveom, nastopil na velefestivalih, kot so Glastonbury (kar šestkrat!), Ozora, Sziget in Exit, ter se uveljavil kot eden najbolj vidnih, progresivnih in vplivnih nizozemskih ustvarjalcev na mednarodnih ravni, je čas za novo poglavje.

Zasedba ga piše s svežim, oktobra izdanim albumom Mounaiki, ki njen “popoln most med rockom in plesno glasbo” (OOR), zgrajen iz plemenskih ritualov, trance ekstaze in blues močvar, ojača z glasbenimi pokloni prvi polovici prejšnjega stoletja – jazzu, ragtimeu, filmu noir in italijanskemu neorealizmu. Na sami vsebini plošče pa je močan pečat pustil tudi bendov obisk begunskih taborišč na srbsko-hrvaški meji v okviru projekta Ambassadors of Freedom, zajet v istoimenskem dokumentarnem filmu.

Te navdihe, izkušnje in spremljajoča čustva je trio My Baby , še vedno v postavi vrhovne svečenice Cato van Dijck, njenega brata Joosta in Novozelandca Daniela Johnstona, prelil v še eno izvrstno ploščo, zato že nestrpno pričakujemo, da spet prevzamejo vajeti zabave v Šiški.

Srbe Igralom smo v Šiški spoznali lani, ko so nas nenaklonjenemu ogrevalnemu terminu navkljub odpihnili pred legendarno Disciplin A Kitschme. Delno po zaslugi tega izvrstnega koncerta, predvsem pa zaradi vznemirljive mešanice energične Americane in afrofunk gruvanja je trio prišel do nastopa na letošnjem MENT Ljubljana – in spet navdušil. Cenjena spletna publikacija Louder Than War je bend npr. uvrstila med deseterico najboljših novih izvajalcev na festivalu in mu pripisala nojzersko silnost Repetitor, bluesovsko tripiranje Tinariwen in električno virtuoznost Jimija Hendrixa.

Avgusta se je eden od članov benda kot Dimitrije Dimitrijević v kantavtorski obliki ustavil na naši brezplačni serialki Poletje v Šiški, celotna ekipa pa se vrača decembra, ko nam bo predstavila svoj izvrsten drugi album Sunovrat, trčenje saharskega in bližnjevzhodnega bluesa z eklektičnim funkom oz. glasbeni eksploziji, po valovih katere drsijo impresionistična besedila in pri nastanku katere je pomagal tudi Chris Eckman (The Walkabouts).

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška.

Podprto s strani Liveurope. Platforma Liveurope povezuje in podpira evropske koncertne dvorane v njihovih prizadevanjih za promocijo uveljavljajočih se evropskih glasbenih ustvarjalcev in aktivno stimulira njihovo kroženje po evropskih odrih ter njihovo predstavitev pred novimi občinstvi.

Predvaja se…