Vizualna umetnost

24. 02. 2016 - 20. 03. 2016

MIMOGREDE z Nejcem Franetičem – Desom

cikel razstav v javnem prostoru Kino Šiška in TAM-TAM bosta v letu 2016 združila kreativne moči v projektu Ulična galerija s ciklom razstav v javnem prostoru z naslovom Mimogrede, ki odstirajo pogled raznolikih vizualnih ustvarjalcev na mesto kot prostor osebne pomenljivosti in poligon za ustvarjanje. Med februarjem in decembrom 2016 bodo na treh plakatnih panojih

cikel razstav v javnem prostoru

Kino Šiška in TAM-TAM bosta v letu 2016 združila kreativne moči v projektu Ulična galerija s ciklom razstav v javnem prostoru z naslovom Mimogrede, ki odstirajo pogled raznolikih vizualnih ustvarjalcev na mesto kot prostor osebne pomenljivosti in poligon za ustvarjanje.

Med februarjem in decembrom 2016 bodo na treh plakatnih panojih družbe TAM-TAM na Vegovi ulici v Ljubljani v obliki mesečnih razstav svoja dela javnosti predstavili raznoliki avtorji in avtorice, ki ustvarjajo na mejah raznolikih umetniških praks, od ulične umetnosti do risbe, ilustracije, stripa, slikarstva in grafike.

Razstavni cikel Mimogrede se osredotoča na pomen mesta kot živega organizma, ki ga naseljujejo vsakovrstne kreativne prakse in različni življenjski stili, umetniki pa se z deli, razstavljenimi in tudi v živo ustvarjenimi v javnem prostoru podajajo v njegovo sooblikovanje. Mesto tako nastopa kot umetnikov atelje, umetnik kot tisti, ki opazuje, reflektira, beleži in izpostavlja, pa postane mimoidočemu sprehajalcu, obiskovalcu ali domačinu osebni vodič po mestu. Mimogrede.

Prvi bo 24. februarja 2016 svojo vizualno beležnico mesta v okviru Ulične galerije na Vegovi predstavil risar in slikar mlajše generacije Nejc Franetič – Deso.

»Mesto mi nudi ideje za slike, risbe ter odpadni material, ki ga uporabim za ustvarjanje. Poskušam ustvarjati s čim manjšimi stroški in črpam ideje iz vsakdana ali nekega dogajanja … Zdi se mi, da mnogo ljudi ne vidi ali pa si ne upa malo pobrskati po smeteh. Prav iz odpadnega materiala sva si s punco zgradila atelje v tovarni Rog, kamor lahko še naprej nosim kose lesa ali kake okvirje ter ta material uporabim za delo. Z enim stavkom povedano: sredstva so povsod okrog nas, le najti in uporabiti jih je treba, ni treba zapravljati za brez veze.«

Nejc Franetič – Deso je za Ulično galerijo na Vegovi izbral triptih z naslovom Crossing my drawings, za katerega pravi, da je nastal kot rezultat sproščenega vsakodnevnega risanja. Na presečišču spontanih, surovih in nenatančno začrtanih linij z nebrzdano mladostno energijo raste novo vesolje, poseljeno s kopico detajlov, v katerih se oko brez težav zgubi. Rezultat dela je neposredna vizualna izkušnja, ki pripoveduje nešteto drobnih zgodb in se v svoji igrivosti in nepretencioznosti ne podreja nobenemu redu ali etabliranemu umetnostnemu sistemu.

Nejc Franetič – Deso (1990) je risarski in slikarski samouk. S slikanjem in risanjem se ukvarja od leta 2008. Svojo prvo razstavo je pripravil leta 2010 v zapuščenem vaškem domu (»Kutičk«) v domačem kraju Dolenja vas pri Senožečah. Od takrat redno razstavlja na alternativnih prizoriščih v Sloveniji in tujini.
Leta 2011 je sodeloval na delavnici lesoreza, suhe igle in sitotiska v Hiši Kulture v Pivki. Istega leta je razstavljal tudi v BLUBB baru v nemškem mestu Kaufbeuren. Leta 2012 je sledila razstava v Mladinskem centru Postojna. Leta 2013 se je udeležil BL-art festivala v Banja Luki ter skupinske razstave v Rogu v Ljubljani. V letu 2014 je postavil samostojno razstavo v Jalli Jalli na Metelkovi, v Hiši mladih v Ajdovščini in v eMCe placu v Velenju, ponovno pa je razstavljal tudi v Rogu v Ljubljani, kjer ima tudi svoj atelje. Leta 2015 se je predstavil s samostojno razstavo v sklopu Cikla mladih ustvarjalcev 2.0 v Kinu Šiška in sodeloval na pregledni skupinski razstavi cikla z naslovom Common Space v Galeriji Kortil na Reki. Predstavil se je tudi na pregledni razstavi V. edicije Bienala neodvisnih v Kinu Šiška. Trenutno razstavlja v Galeriji Alkatraz v Ljubljani skupaj z isnabulskim umetnikom Mustafo – razstava z naslovom D&M Company je na ogled do 26. februarja 2016.
Svoje risbe objavlja v domačih in tujih zinih, pojavljajo pa se tudi na naslovnicah cd-jev, na majicah ter kot tatuji. Ustvaril je tudi več stenskih poslikav. Je zaprisežen skejter, sodeloval je tudi pri izgradnji več ramp in skejtparkov.

 

http://kutickplac.blogspot.si

Organizacija Kino Šiška in TAM-TAM.

Predvaja se…