Vizualna umetnost

25. 05. 2016 - 20. 06. 2016

MIMOGREDE Z BELIM SLADOLEDOM (Cikel razstav v javnem prostoru)

Pod razstavo v okviru Ulične galerije se tokrat podpisuje umetniški dvojec Beli sladoled oziroma Miha Perne in Leon Zuodar. Obema je skupna strast do slike, risbe in zinov, za trojico plakatnih panojev na Vegovi pa sta nam pripravila prav posebno vizualno poslastico v obliki street zina. Seveda je bila tudi pri njunem tokratnem »uličnem« ustvarjanju

Pod razstavo v okviru Ulične galerije se tokrat podpisuje umetniški dvojec Beli sladoled oziroma Miha Perne in Leon Zuodar. Obema je skupna strast do slike, risbe in zinov, za trojico plakatnih panojev na Vegovi pa sta nam pripravila prav posebno vizualno poslastico v obliki street zina.

Seveda je bila tudi pri njunem tokratnem »uličnem« ustvarjanju rdeča nit oz. osnova risba – ključen medij, ki ju združuje ter jima v svoji preprostosti in neposrednosti nudi neskončno možnosti izrazne kompleksnosti.
Ulične panoje je umetniški tandem tako naselil z množico eksperimentalnih, terapevtskih, dnevniških in humornih risb za vsakdanjo rabo za vse likovne sladokusce, risarske fanatike in radovedne mimoidoče.
Umetnika se predstavljata tako skupaj kot narazen: vsak zase je pripravil svojo risbo v obliki plakata, skupaj pa sta se na sami lokaciji poigrala z zlaganjem, sestavljanjem in lepljenjem risb manjšega formata na površino osrednjega uličnega panoja. Rezultat je kompozicija risb, ki obenem predstavlja tudi matrico zina: »Billboard kot zin, zin kot billboard. Zinboard, nje?«

BELI SLADOLED je ime za slikarsko skupino, ki sta jo leta 2005 ustanovila akademska slikarja Miha Perne (1978) in Leon Zuodar (1977). Avtorja zase pravita, da sta slikarska brata, da se med njima preliva nekakšna slikarska motivna telepatija in podoben občutek o tem, kaj je slabo. Obema je skupna strast do slike in risbe. Izdelujeta jih dlje časa, vsak na svoj način. Na logično vprašanje o njuni praksi, če slikata slike skupaj, odgovarjata z ne. Slikata posebej, vsak v svojem ateljeju 60 km stran drug od drugega. Vse resne odločitve o skupnih projektih sprejmeta prek telefonov. Poleg slikarske in risarske prakse Miha in Leon od leta 2011 dalje pod imenom Beli sladoled books and zines v DIY in DIWO maniri izdajata tudi zine, knjige in podobne umetniške publikacije. Za svoje delo leta sta 2011 prejela Nagrado skupine OHO.

www.belisladoled.org

Organizacija TAM-TAM in Kino Šiška.

Predvaja se…