Glasba

26. 10. 2016

MILKO LAZAR in BOJAN GORIŠEK

Pianist/skladatelj Milko Lazar in pianist Bojan Gorišek se bosta po šestih letih samostojnega ustvarjanja in raziskovanja ponovno predstavila v skupnem koncertnem nastopu. V prvem delu večera bosta kot solista predstavila zadnje delo Philipa Glassa za klavir solo, do sedaj v Sloveniji še neizvajane zbirke Etudes for Piano – Vol. 2 (Bojan Gorišek), in najnovejših skladb

Pianist/skladatelj Milko Lazar in pianist Bojan Gorišek se bosta po šestih letih samostojnega ustvarjanja in raziskovanja ponovno predstavila v skupnem koncertnem nastopu.

V prvem delu večera bosta kot solista predstavila zadnje delo Philipa Glassa za klavir solo, do sedaj v Sloveniji še neizvajane zbirke Etudes for Piano – Vol. 2 (Bojan Gorišek), in najnovejših skladb Milka Lazarja za solo klavir (Milko Lazar). V drugem delu koncerta pa bosta nastopila skupaj v klavirskem duu, kjer bosta po dolgih letih ponovno zaigrala skladbi Milka Lazarja Four Pianos v priredbi za dva klavirja in Pret-a-porter Variations (za to priložnost ponovno remastered izdajo istoimenskega albuma, ki bo izšel pri založbi Klopotec). FB dogodek>

Čeprav bodo mnogi pomislili, da ponovni skupni nastop Lazarja in Goriška predstavlja njun povratek, je njihovo razmišljanje zmotno. Njuno sodelovanje je najlažje opisati z neprekinjenim glasbenim partnerstvom in medsebojnim spoštovanjem, iz katerega je izhajala ustvarjalna potreba po njunih samostojnih poteh po obdobju intenzivnega sodelovanja med leti 1999 in 2011. V tem obdobju sta glasbena komrada posnela šest albumov, nastopala po turnejah v Sloveniji in tujini (Budimpešta, Berlin, Stockhol, v Merkin Concert Hall in v Palači OZN (New York), Kennedy Centre (Washington)). Kot krono njunega sodelovanja pa lahko označimo obsežni Koncert za dva klavirja in orkester, ki ga je Milko Lazar leta 2010 napisal prav za njun klavirski duo, izvedena l. 2010 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Milko Lazar in Bojan Gorišek sta zadnjič skupaj nastopila leta 2011. Sledilo je plodno samostojno ustvarjalno obdobje obeh glasbenikov. Bojan Gorišek je nastopal solistično doma in v tujini ter predstavljal predvsem novejša in starejša dela skladatelja Philipa Glassa, snemal pa je tudi za nizozemsko založbo Audiophile Classics. Milko Lazar pa je intenzivno deloval na področju kompozicije, predvsem za različne orkestre doma in v tujini (Orkester Slovenske filharmonije, Simfoniki RTV Slovenija, Staatsorchester Stuttgart, Augsburg Philharmonie Orchester itd.). Obenem je intenzivno je sodeloval tudi z Edwardom Clugom, saj sta v tem obdobju predvsem za tuje operno-baletne hiše ustvarila petnajst baletnih predstav (Lisbona, Zurich, Sankt Petersburg, Augsburg, Stuttgart, Netherlands Dance Theatre – NDT itd.). Kot pianist in čembalist je redno tudi koncertiral z različnimi lastnimi zasedbami in glasbeniki (Vasilij Meljnikov, Zlatko Kaučič, Igor Matkovič, Matjaž Drevenšek, Luka Juhart itd.).

Oba glasbenika sta med ostalimi nagradami tudi prejemnika Nagrade Prešernovega sklada (Milko Lazar – 2005, Bojan Gorišek – 2006).

Predvaja se…