Glasba

24. 10. 2018

Katedrala

MILKO LAZAR & BOJAN GORIŠEK IN ZAGREBŠKI KVARTET SAKSOFONOV

Milko Lazar in Bojan Gorišek z gosti, Zagrebškim kvartetom saksofonov, se bosta na tokratnem koncertu predstavila s popolnoma novim programom, ki bo vseboval tudi dve noviteti, premierno izvedeni v Šiški. Program bo vseboval preplet skladb Milka Lazarja in Philipa Glassa za dva klavirja ter skladb za neobičajni sekstet štirih saksofonov in dveh klavirjev.

V prvem delu večera nam bodo glasbeniki premierno izvedli letošnjo noviteto Milka Lazarja “Obscure Dances” za kvartet saksofonov in dva klavirja ter prvič izvedli Lazarjevo predelavo dela “Concerto for Saxophone Quartet” (1995) Philipa Glassa za kvartet saksofonov in dva klavirja. V drugem delu nastopa pa bomo deležni prve izvedbe dela “Four Movements for Two Pianos” (2008) Philipa Glassa v Sloveniji in prvo izvedbo še ene Lazarjeve letošnje novitete, “Songs from Faust” za dva klavirja, iz celovečernega baleta Faust – Das Ballett, ki je bil v koreografiji Edwarda Cluga z velikim uspehom aprila letos premierno izveden v züriški operi.

Pianist in skladatelj Milko Lazar ter pianist Bojan Gorišek intenzivno sodelujeta že od leta 1999. Kot klavirski duo sta koncertirala po celi Evropi in ZDA, med drugim pa sta posnela tudi sedem zgoščenk z avtorsko glasbo Lazarja.

Zagrebški kvartet saksofonov je mednarodno priznani ansambel štirih solistov in je eden najstarejših ter najvidnejših saksofonskih kvartetov v bližnji in daljni okolici. V isti zasedbi (Dragan Sremec – sopranski saksofon, Goran Merčep – altovski saksofon, Saša Nestorovič – tenorski saksofon, Matjaž Drevenšek – baritonski saksofon) neprekinjeno deluje že od leta 1989. Koncertiral je po celem svetu in posnel veliko samostojnih CD plošč.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže mojekarte.si.

Organizacija: Kino Šiška.

Predvaja se…