Glasba

22. 09. 2016

MIHA KRALJ – ANDROMEDA 2.16

Nekatere pesmi so večne in večina slovenskega življa bi ob predvajanju pesmi Andromeda nostalgično pomislila na ravnokar končana nedeljska kosila, prižgan televizor in počasne posnetke planiških poletov. Za tovrstno reminiscenco je odgovoren pionir elektronske glasbe v Soveniji in nekdanji skupni državi Miha Kralj. FB event> Nekdanji član zasedb Dekameroni (1969-1972 – komponist pesmi Sava šumi)

Nekatere pesmi so večne in večina slovenskega življa bi ob predvajanju pesmi Andromeda nostalgično pomislila na ravnokar končana nedeljska kosila, prižgan televizor in počasne posnetke planiških poletov. Za tovrstno reminiscenco je odgovoren pionir elektronske glasbe v Soveniji in nekdanji skupni državi Miha Kralj.
FB event>

Nekdanji član zasedb Dekameroni (1969-1972 – komponist pesmi Sava šumi) in Prah (1975-1980) je l. 1980 pričel samostojno kariero. Povsem nov in svež zvok, ki ga v nekdanji skupni državi ni bilo mogoče slišati, je Kralj že ustvarjal z svojimi sintetizatorji od leta 1975 ter l. 1980 posnel prvi elektronski album Andromeda, izdan pri beograjski založbi PGP RTB. Album je nemudoma postal prodajni hit in se samo v Jugoslaviji prodal v 21.000 izvodih, preko 100.000 izvodov pa je bilo prodanih po celi Evropi. V prihodnjih petih letih je Kralj izdal še dva albuma, in sicer Odyssey (1982) in Electric Dreams (1985), pisal glasbo za druge slovenske glasbenike, vstopil v svet scenske glasbe in med drugim opremil preko 110 kratkih filmov.

Njegovo delo in ustvarjanje zadnje leto dni spremlja tudi ekipa RTV Slovenija na čelu z režiserjem Dušanom Moravcem, ki o Mihi Kralju snema dokumentarni film. Na odru Katedrale Kina Šiška bo Miha Kralj skupaj z gosti predstavil glasbo iz Andromede, scensko glasbo in novejše projekte Interstellar, Ambient, Psybient in Elektronic. Koncert bo spremljal tudi vizualni performans z laserji, ki bo samo še zaokrožil šele drugi samostojni koncert Mihe Kralja!

Predvaja se…