Vizualna umetnost

23. 02. 2015 - 13. 03. 2015

Meta Wraber (slikarska razstava)

“Svežina, pretočnost, belina in nezmotljiv občutek za barve; Metine čudovite ilustracije so tu, da nas pokličejo k svetlobi, soncu, k uživanju in čutenju. V njenih lužicah in jezercih iz vode se svobodno kopajo sočne barve in se pred našimi očmi prelijejo zdaj v sočivje, zdaj v nežno, skoraj kleejevsko orkestracijo abstraktnih slikarskih ritmov.” ALENKA SOTTLER

“Svežina, pretočnost, belina in nezmotljiv občutek za barve; Metine čudovite ilustracije so tu, da nas pokličejo k svetlobi, soncu, k uživanju in čutenju. V njenih lužicah in jezercih iz vode se svobodno kopajo sočne barve in se pred našimi očmi prelijejo zdaj v sočivje, zdaj v nežno, skoraj kleejevsko orkestracijo abstraktnih slikarskih ritmov.”

ALENKA SOTTLER

 

“Meta Wraber je kupila največji čopič, kar jih je, se z njim zaprla v atelje in širokopotezno premešala barve, človeške in opičje poteze. V živalsko krzno ali v nekaj puhastega je pogreznila gole obraze, ki nezaščiteni, ranljivi in življenjsko neposredni odsevajo razpoloženje in značaj posamezne opice. Zaradi nakopičenih podrobnosti ter podobnosti med nami in našimi najbližjimi živalskimi sorodnicami obstaja velika verjetnost, da bomo v kakšni od portretirank prepoznali soseda, sestrično ali sebe …”

NELA MALEČKAR

 

Meta Wraber je diplomirana oblikovalka, prepoznavna kot ilustratorka. Njen zaščitni znak so kulinarični akvareli, eterične ženske figure in abstraktne, poetične pokrajine, ki jih lahko občudujemo v pesniški zbirki Labrador Kajetana Koviča, ki je lansko leto doživela prenovljeno izdajo. Tokrat se predstavlja z malo drugačnimi podobami. Avtoričina potreba po iskanju novega izraza in želja po večjih formatih se je oblikovala skozi spontano potezo v serijo goril in drugih opičjih vrst. Portreti opic so njen intimni raziskovalni korak k čimbolj iskreni pripovedi, ki jo lahko pove risba. Zamišljeni, skrivnostni in zgovorni živalski obrazi spominjajo na človeške in na ta način ustvarijo nelagodje in hihitanje hkrati.

Razstavljena dela bodo v času razstave tudi naprodaj.

metamundus.blogspot.com

Organizacija Kino Šiška

Predvaja se…