Film

29. 06. 2021 - 05. 07. 2021

Na spletu

Martha: A Picture Story

kinodok

“Leta 1977 je bil Bronx v plamenih. Nihče ni zares želel napisati, da so grafiti zanimiva reč. A jaz ne želim fotografirati nečesa, kar je storjeno z dovoljenjem. To je odpadniška umetnost. To je tisto, zaradi česar je vznemirljiva.” (Martha Cooper)

Martha Cooper je nepričakovana ikona ulične umetnosti – drobna sivolasa postava, ki teče ob ekipah zamaskiranih grafitarjev. 

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so gorela okrožja New York Cityja, je delala kot fotografinja za New York Post in iskala podobe ustvarjalnosti ter igre tam, kjer so drugi videli kriminal in revščino. Tako je posnela nekaj prvih fotografij newyorških grafitov v času, ko je mesto razglasilo vojno na to novo kulturo. Martha in njen soavtor Henry Chalfant sta te podobe zbrala v knjigi Subway Art, vendar je njen prodajni neuspeh Martho prisilil, da pusti grafite in nadaljuje z dokumentiranjem številnih drugih skritih kultur New Yorka. 

Dvajset let pozneje Martha odkrije, da je postala legenda grafitarskega sveta – kulture, ki je zdaj eksplodirala v svetovno gibanje. Subway Art je postala ena najbolje prodajanih – in ukradenih – umetniških knjig vseh časov, ki si jo grafitarji že desetletja fotokopirajo in delijo. 

Pri starosti 75 let se Martha znajde sredi povsem spremenjene kulture. Majhna skupnost, rojena iz boja in stiske, je prerasla v komercialno industrijo, ki jo poganja vzpon družbenih medijev. Zdaj je vsak nov kos ulične umetnosti nemudoma naložen, množice pa v vrstah čakajo za selfi pred priljubljenimi deli. Martha s težavo išče svoje mesto v tem novem svetu, žene pa jo strast po ujetju ustvarjalnosti, ki ljudem pomaga preseči svoje okolje. 

Biografiji:

Martha Cooper je dokumentarna fotografinja, ki se že več kot 40 let posveča fotografiranju grafitov, ulične umetnosti in arhitekture. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila kot fotografinja zaposlena na New York Post. V tem času je začela dokumentirati grafite in b-boy gibanje, kar jo je vodilo k obširnemu pokrivanju zgodnjega hiphopa, ko je izhajal iz Bronxa. Te fotografije, objavljene po celem svetu, so pomagale, da je hiphop danes dominantno mednarodno gibanje mladih.

Marthina prva knjiga Subway Art (s Henryjem Chalfantom) je v tisku že od 1984, grafitarji pa ji ljubkovalno pravijo kar “biblija”. Zatem je med drugim izdala še R.I.P.: Memorial Wall Art, Hip Hop Files 1980–1984, We B*Girlz, Street Play, New York State of Mind, Tag Town, Going Postal, Remembering 9/11 in Tokyo Tattoo 1970. Živi na Manhattanu, pogosto pa jo lahko najdemo na festivalih ulične umetnosti po celem svetu.

Marthino delo je bilo razstavljeno v muzejih in galerijah po celem svetu ter objavljeno v številnih revijah, od National Geographic do Vibe. V zadnjem času je snemala še vedno trajajoč osebni projekt, ki primerja soseske mesta Baltimore v ZDA in Soweta v Južni Afriki. Trenutno dela na knjigi z 1UP, zloglasno ekipo grafitarjev iz Berlina. 

Režiserka Selina Miles veliko dela v digitalni spletni produkciji in globalnem gibanju ulične umetnosti. Njen slog energične in žive režije jo je uveljavil na tem področju – njen kratki “hyperlapse” video Limitless je postal svetovno priznana upodobitev grafitov in zabeležil več kot 12 milijonov ogledov na YouTubeu. Svoje preučevanje uličnega umetnika pri delu je razširila s spletno serijo The Wanderers leta 2017. Njena trenutna produkcija Martha: A Picture Story se je razvila iz njenega edinstvenega dostopa do tega globalnega umetniškega gibanja, s poglobljenim pripovedovanjem in drzno režijo pa je ustvarila prepoznaven dokumentarni film.

Film Martha: Zgodba v slikah si lahko ogledate brezplačno od 26. junija do 5. julija preko platforme Cinesquare.

Film je v angleščini s slovenskimi podnapisi.

Organizacija: Kino Šiška

Predvaja se…