Ples/gledališče

22. 09. 2015 - 23. 09. 2015

MANIPULACIJE

Scenski performans v okviru festivala EX PONTO. Prva uprizoritev v torek, 22. 9. 2015, ob 20.00 in v sredo, 23. 9. 2015 ob 20.00. Po predstavi sledi pogovor z umetniki. VSI TRGUJEMO Z ZAUPANJEM, VSI SE POGAJAMO ZA ZAUPANJE, VSI MANIPULIRAMO Z ZAUPANJEM. V TEJ IGRI NI NEDOLŽNIH ŽRTEV. Vprašati nekoga, ali bi ubil svojega

Scenski performans v okviru festivala EX PONTO.

Prva uprizoritev v torek, 22. 9. 2015, ob 20.00 in v sredo, 23. 9. 2015 ob 20.00.
Po predstavi sledi pogovor z umetniki.

VSI TRGUJEMO Z ZAUPANJEM, VSI SE POGAJAMO ZA ZAUPANJE, VSI MANIPULIRAMO Z ZAUPANJEM. V TEJ IGRI NI NEDOLŽNIH ŽRTEV.

Vprašati nekoga, ali bi ubil svojega sina, je grozljiva igra za preverjanje človekove vere. Abraham je bil pripravljen plačati ceno, zaupal je BOŽJI volji, za kar je bil bogato nagrajen. Danes žrtvujemo celotna državna gospodarstva, ki morajo plačevati neverjetno visoke cene, da bi si tako spet pridobila zaupanje imaginarnih finančnih trgov. Igra je identična. Kapitalizem je religija, kapital zahteva zaupanje in poslušnost. Mi pa upamo, da bomo nagrajeni. Po tem, ko je nekdanji madžarski ministrski predsednik javno priznal, da je njegova vlada »zajebala, in to ne malo,« mu je na naslednjih volitvah ponovno uspelo pridobiti zaupanje madžarskega NARODA.

Vsi trgujemo z zaupanjem, vsi se pogajamo za zaupanje, vsi manipuliramo z zaupanjem. V tej igri ni nedolžnih žrtev – vsi vemo, zakaj gre. Zaupanje je orožje, s katerim se borimo proti strahu, negotovosti in nedoločnosti v prihodnosti. Zaupanje je gorivo za moč. Tu pa se začnejo manipulacije. Če ni zaupanja, ni trgovanja, ni bankirjev, ni politikov, ni demokracije, ni ljubezni, ni Boga. NIČESAR. Zaupanje ni vprašanje izbire. Je vprašanje nuje.

Performans Manipulacije vključuje niz podob in situacij o manipulacijah z zaupanjem. Zaupanje je zid, sestavljen iz vprašanj, ki ga je nemogoče preplezati s pomočjo racionalnih odgovorov. Zaupanje je nož med dvema plesalcema. Zaupanje je dim v očeh. Zaupanje je roža, ki je nihče ne zna zalivati. Zaupanje je žvečilka – ko izgubi okus, jo izpljuneš in vzameš novo. Zaupanje nima nobenega smisla, če ni nenehno postavljeno na preizkušnjo. Igra je. Zelo stara igra.

Manipulacije so nastale v produkciji štirih festivalov iz mest blizu meja med Madžarsko, Srbijo in Romunijo: Thealter Szeged, TESZT Timisoara, Infant Novi Sad in Desire Subotica v sodelovanju s platformo Via Negativa. Na otvoritveni delavnici v Szegedu je režiser Bojan Jablanovec izbral skupino sedmih performerjev in igralcev z Madžarske, iz Srbije in Romunije, ki so se naslednjih mesecih pripravljali v gledališču Kosztolanyi Dezső v Subotici. Zaključno sestavljanje performansa je potekalo v madžarskem nacionalnem gledališču v Timisoari, kjer so projekt 23. maja predstavili kot otvoritveno predstavo festivala TESZT.

Trejler>

USTVARJALCI

Produkcija
Via Negativa (Ljubljana, Slovenija)
Csiky Gergely State Hungarian Theatre / Festival TESZT (Timisoara, Romunija)
MASZK Association / Festival THEALTER (Szeged, Madžarska)
Kosztolányi Dezső Theatre / Festival DESIRÉ (Subotica, Srbija)
Festival INFANT (Novi Sad, Srbija)

Zamisel, zasnova in izvedba
Borisz Kucsov
Csaba Formanek
Esztella Levko
Etelka Magyari
Kriszta Szorcsik
Zsolt Imre Mátyás
Gábor Mészáros

Koncept, režija & scena
Bojan Jablanovec

Inšpicient
András Molnos

Performans poteka v angleščini
Trajanje: 75 minut

 

VSTOPNICE
Tickets: www.eventim.si, www.exponto.net, +386 (0) 41 200 390, b51@exponto.net

Organizacija: EX PONTO v sodelovanju s Kinom Šiška

Predvaja se…