Vizualna umetnost

04. 12. 2020 - 22. 12. 2020

Kino Šiška

LUKA ERDANI, NEŽA KNEZ, DANILO MILOVANOVIĆ, TONI POLJANEC: Y?

uvod v razstavo

Y? je večplasten umetniško–raziskovalni projekt, ki se osredotoča na nabiranje in recikliranje dejstev in mitov povezanih z avtomobilom Yugo in širšim kontekstom, ki ga odpira ta fenomen jugoslovanske avtomobilske industrije. Štiričlanska ekipa razume avtomobil kot izrazit simbol in nosilec identitete specifičnega časovnega obdobja, kar lahko predstavlja osnovo za iskanje novih idej in premišljevanje preteklosti skozi sodobno perspektivo.

Urnik projekcij:

4.12. ob 16.00 – 19.00

8.12. ob 17.00 – 21.00

12.12. ob 17.00 – 21.00

15.12. ob 17.00 – 21.00

18.12. ob 17.00 – 21.00

19.12. ob 17.00 – 21.00

22.12. ob 17.00 – 21.00

Zgodba Yuga je dinamična in po svoje dramatična. V ZDA je avtomobil v relativno kratkem času strmoglavil iz prodajnega hita v predmet posmehovanja in prispodobo slabe kakovosti. Na drugem koncu sveta, v prostoru bivše Jugoslavije, pa je nekdanji vrhunec jugoslovanske industrije postal simbol sentimentalne, socialistične preteklosti in katalizator individualnih in kolektivnih spominov. Danes ima vsak svoj pogled na svojevrstni fenomen, ki ne glede na dejstva izziva nasmehe in provocira komentarje.

Osnova projekta je ponovitev zgodbe Yuga, ki je zaslovel zaradi dejstva, da je bil izvažan na ameriški trg. Štiričlanska ekipa se je več kot tri desetletja po velikem poslu jugoslovanske industrije z v ta namen kupljenim primerkom Yugo 55 odpravila na pot od Kragujevca, matičnega mesta nekdanje tovarne avtomobilov Crvena Zastava. Pot se je nadaljevala čez kontinentalno Evropo proti Angliji in naprej čez ocean, skozi New York, do mesta Mercer v Pensilvaniji, kjer je bil avtomobil prodan. Ekipa Y? se je med potjo srečevala s posamezniki, povezanimi z delovanjem nekdanje tovarne, sedanjimi lastniki in ljubitelji avtomobilov Yugo, teoretiki in umetniki, ki Yuga razumejo kot simbol specifičnega časa. Potovanje je hkrati predstavljalo proces izvažanja avtomobila v ZDA, snemanje eksperimentalno-dokumentarnega filma in vzpostavitev odprte ustvarjalne platforme. Poleg dokumentarnega pristopa so nosilci Y? projekta z intervencijami v prostore Evrope in ZDA oživljali ideje preteklosti ter soočali pomene nekdanjih simbolov skozi umeščanje slednjih v sodobne kontekste in situacije. Intervencije, ustvarjene med političnim in poetičnim aspektom, združujejo site-specific gverilski pristop, tehnična preprostost in simbolni naboj.

Organizacija: Kino Šiška

Vstop prost.

Predvaja se…